Γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει η κυβέρνηση Ντράγκι

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής της χώρας του για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε ότι «η απόλυτη προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός» και χαρακτήρισε ως «εχθρική πράξη» την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει 24 Ιταλούς διπλωμάτες, αλλά υπενθύμισε ότι «αποτελεί απάντηση και στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλειφθεί ο διάλογος μέσω της διπλωματίας».

Πίεση στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις

«Είναι σαφές, όμως, ότι είναι η Ουκρανία η οποία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θα αποδεχθεί. Διότι διαφορετικά η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να τάσσεται υπέρ της άσκησης πίεσης στην Ρωσία, ώστε η Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Η ΕΕ εργάζεται με στόχο την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την οποία στηρίζουμε άνευ ενδοιασμών», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι η Ρώμη στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Ευρωπαϊκή λύση για το ενεργειακό

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη με στόχο την επαναπροσέγγιση των διαφόρων κρατών και την μείωση της έντασης, ενώ όσον αφορά στο ενεργειακό, τόνισε ότι η Ιταλία διέθεσε 30 δισ. ευρώ για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού και των καυσίμων, ενώ τάχθηκε και πάλι «υπέρ μόνιμων, ευρωπαϊκών λύσεων», λέγοντας ότι «χρειάζονται θαρραλέες και άμεσες λύσεις, για να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες μας και να δράσουμε συγχρόνως ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια επισιτιστική κρίση. Πρέπει να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας».

Σχέδιο για την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε σχέδιο τεσσάρων σταδίων, που εκπόνησε ο Ντράγκι μαζί με τον ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, και κατέθεσαν στον ΟΗΕ, με στόχο τη κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τέσσερα στάδια του σχεδίου προβλέπουν:

  1. κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας
  2. ουδετερότητα της Ουκρανίας με εγγυήσεις ασφαλείας και ανεμπόδιστη ένταξή της στην ΕΕ
  3. επίλυση εδαφικών διαφορών, με πλήρη αυτονομία της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αλλά εντός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και
  4. πολυμερής συμφωνία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, ρύθμισε σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr