Γιατί ο Ερντογάν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για ... απειλή της Ελλάδας με Ρωσικους πυραύλους.

Η συντονισμένη επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν κατά των Ελλήνων αυτή τη φορά (και όχι της Ελληνικής πολιτικής, όπως συνήθιζε) με τις διαρροές προς τις φιλοκυβερνητικές Τουρκικές εφημερίδες ότι η Ελλάδα ασκεί … επιθετική πολιτική στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κατά της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας το ρωσικόπυραυλικό σύστημα S-300, υποδηλώνουν ένα αντιπερισπασμό της Άγκυρας σε δύο επίπεδα:

  • Πρώτον, τη δημιουργία ανθελληνικού “πολεμικού” κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, για λόγους “προεκλογικής κατανάλωσης”, τη στιγμή που η οικονομία της χώρος πάει από το κακό στο χειρότερο και η κοινωνίκα αντιδρά όλο και περισσότερο.
  • Δεύτερον, την απόπειρα συμψηφισμού με όσα καταλογίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον Τούρκο πρόεδρο για τους S-400 .

Εθνικιστική “τροφή” στον ταλαιπωρημένο λαό

Σε ένα νέο του παραλήρημα, χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εθνικιστική “τροφή” στον ταλαιπωρημένο λαό του. Αναφερόμενος στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής,  χαρακτήρισε  τους Έλληνες «άπιστους» και «ποταπούς», ακόμη και σήμερα.

Κατά την ομιλία του για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κιουτάχεια ο θραύσύτατος Ερντογάν χρησιμοποίησε λεξιλόγιο πεζοδρομίου. Οι Έλληνες, ισχυρίστηκε ψευδέστατα, ήταν «το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα».

Fake news με ρωσικούς S-300 και Ελληνική επιθετικότητα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Hürriyet», που επικαλούνταν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «εγκλωβίστηκαν» από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη. Η υποτιθέμενη ελληνική ενέργεια χαρακτηρίζεται «εχθρική» στο (ανυπόγραφο) δημοσίευμα, στο οποίο υποστηρίζεται πως από το περιστατικό «αποκαλύφθηκε» ότι οι εν λόγω ρωσικές συστοιχίες, που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα είναι ενεργές.

Η απόπειρα “συμψηφισμού” της Άγκυρας

Ειναι προφανής η προσπάθεια της Άγκυρας να διασπείρει καταφανώς ψευδείς ειδήσεις, προκειμένου να “συμψηφίσει”  την κατοχή και τη νέα παραγγελία S-400 από τη Ρωσία (που έχει ξεσηκώσει θύελλα στο Αμερικανικό Κογκρέσο) με το  Ρωσικό σύστημα S-300 που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα και το “χρησιμοποιεί” τάχα “εναντίον Νατοϊκών Τούρκικων αεροσκφών”

Όπως τονίζουν παρατηρητές στην Αθήνα, “με αυτό τον τρόπο, πέραν του ότι επιχειρεί να αναδείξει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει έναν -κατα το δοκούν- συμψηφισμό. Δηλαδή, θέτει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το ερώτημα: “πώς ενώ η Αθήνα διαθέτει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας (S-300), αναβαθμίζει τα F-16 της και «τρέχει» τις διαδικασίες απόκτησης  F-35, ενώ η Άγκυρα δέχθηκε κυρώσεις για την αγορά των S-400, έχει δυσκολίες στην αναβάθμιση και την αγορά νέων F-16, ενώ απεμπόλησε τη δυνατότητα αγοράς μαχητικών πέμπτης γενιάς;”.

Άμεσα, στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα διέψευσαν κατηγορηματικά τα περί ελληνικού «εγκλωβισμού» των τουρκικών μαχητικών από S-300, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ψευδείς ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr