ειδικοί κυβέρνηση

Μπροστά στις κρισιμότερες ίσως αποφάσεις από την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων καλούνται να συμφωνήσουν στο ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα, την ώρα που χθες σημειώθηκε “μαύρο ρεκόρ” κρουσμάτων και διασωληνωμένων και οι προβλέψεις μιλούν για νέα, δραματική αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Το βασανιστικό δίλημμα των επιστημόνων 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το χθεσινό μαύρο ρεκόρ και τις προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, επιδιώκει να υπάρξει μία πρώτη αποσυμπίεση μετά από πολύμηνο lockdown με σταδιακή άρση των περιορισμών σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Κατά τις ίδιες πηγές, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στενούς συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια της οποίας   τέθηκαν επί τάπητος οι λεπτομέρειες για την χαλάρωση των περιορισμών, υπό την αίρεση ότι τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τα αντικρουόμενα “συμφέρονται” και οι αμφίπλευρες πιέσεις 

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Από τη μία πλευρά ειδικοί αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν έντονο προβληματισμό μπροστά σε ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων. Σε αυτή την πλευρά φέρεται να στέκεται και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αγωνιά για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο, παρά τις αλλεπάλληλες κινήσεις στήριξης, εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πιέζουν να γίνει μια πρώτη έστω, κίνηση “αποσυμπίεσης”, με το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Και αυτό, όχι μόνο γιατί η οικονομία επιβαρύνεται δραματικά κάθε νέα εβδομάδα γενικού lockdown, αλλά και διότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι αν δεν δοθεί το πράσινο φως για να σηκωθούν τα ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, θα αξιοποιήσουν όλα τα νομικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους.

Το χρονοδιάγραμμα

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένο ότι από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει per mare per terra, να  επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου. Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι οι αγορές θα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα και κατόπιν να εξεταστεί, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η δυνατότητα να τεθεί  σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν -με χρονικό περιορισμό- για ψώνια.

Η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, αναβάλλεται επί του παρόντος.

Το ίδιο και η  επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως των Γυμνασίων, η οποία μεταφέρεται για τις 12 Απριλίου. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών μετατίθεται χρονικώς, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει ασφαλής ημερομηνία στον ορίζοντα.

Τα self test, το σχέδιο και ο προβληματισμός 

Η κυβέρνηση προγραμματίζει η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες να γίνει με τη διενέργεια self test. Οι επιστήμονες ωστόσο, προβληματίζονται για αν τα τεστ αυτά μπορούν να λειτουργήσουν πραγματικά ως  “ασφαλιστική δικλείδα” καθώς επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των γονιών να δηλώσουν αν το παιδί του έχει προσβληθεί από κοροναϊό.

Τα δύο ευοίωνα κριτήρια 

Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, πέραν της προφανούς ανάγκης να αντιμετωπιστεί η προερχόμενη από την κόπωση, απειθαρχία των πολιτών στα μέτρα, βασίζεται σε δύο ακόμα στοιχεία :

  • Στο ότι παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια.
  • Δεύτερον, οι καιρικές συνθήκες. Από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να σκαρφαλώνει στους 20 βαθμούς Κελσίου, ευνοώντας τις δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους.

Από την άλλη πλευρά, μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εκφράζουν ανοικτά τον φόβο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα, κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία μπορεί να προσεγγίσουν και τα 10.000 ημερησίως. Κάτι που αν επιβεβαιωθεί, είναι προφανές ότι θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Πηγή: economico.gr