Ταγίπ Ερντογάν

Είναι ο Ταγίπ Ερντογάν χαρισματικά «χειριστικός» ή είναι η Ευρώπη πολύ αργή, πολύ αδύναμη, και βαθιά υποκριτική;

Ενώπιον της στρατηγικής επιλογής της κλιμάκωσης έναντι της Ελλάδας από τον τούρκο πρόεδρο και της… σθεναρής ανοχής της Ευρώπης, μάλλον έχει ειδική αξία η απάντηση που δίνει στο ερώτημα, ο Bόλφγκανγκ Μουνχάου, ο κορυφαίος αναλυτής και επικεφαλής του think tank Euro Intelligence του Λονδίνου.

Ο Ερντογάν “παίζει” την Ευρώπη

Ο Μουνχάου γράφει στο τελευταίο report του Euro Intelligence ότι η οπτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία μέχρι τώρα είναι απελπιστικά στενή. Όπως λέει, ο τούρκος πρόεδρος «παίζει την Ευρώπη», και μαζί παίζει και το «μεγάλο παιχνίδι». Και το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αποφασίζει να τον αντιμετωπίζει αποτελεί και την μεγαλύτερη διπλωματική ήττα στην ιστορία της.

Όπως επισημαίνει, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες διστάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν φτιάχνει μια νέα τουρκική αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας πληρεξούσιους και αντιπροσώπους και διεισδύοντας στις τουρκικές και ισλαμικές κοινότητες εντός και εκτός συνόρων.

«Η Ευρώπη», γράφει, «αποτυγχάνει να δει την μεγάλη εικόνα. Το ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει δεν είναι απλώς τα τουρκικά γεωτρύπανα στα ελληνικά ύδατα, αλλά η μεγαλύτερη απειλή που έχει υπάρξει ποτέ στην γειτονιά μας. Ο Ερντογάν εμπνέει και τροφοδοτεί τους τούρκους και τους μουσουλμάνους με το όραμα μιας σύγχρονης αυτοκρατορίας που ξεκινά από την Αφρική, περνά από την Ευρώπη και φθάνει στην Ασία. Μπορεί να μην βλέπετε την Νέα Τουρκία στον χάρτη, αλλά αυτή γίνεται ήδη πραγματικότητα».

Το “γεωπολιτικό αριστούργημα” της Νέας Τουρκίας

Ο Μουνχάου εξηγεί ότι για να πετύχει αυτό το «γεωπολιτικό αριστούργημα», ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να κρατήσει την Ευρώπη διχασμένη και σε ηθική έκπτωση. Όπως τονίζει, η Τουρκία έχει ήδη παρουσία στην Λιβύη, το Αϊζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, την Συρία, την Σομαλία, την Κύπρο και την Αλβανία.

«Οπου πατά ο τουρκικός στρατός το πόδι του», λέει, «χτίζει τετελεσμένα επί του πεδίου… Κι από την Αφρική έως την Ασία κινητοποιεί στο μέγιστο τους υποστηρικτές του. Ξέρει καλά να παίρνει με το μέρος του τις τουρκικές κοινότητες του εξωτερικού – τρανό παράδειγμα η Γερμανία…

…Ο Ερντογάν είναι επίσης μετρ της χειραγώγησης και της αναστροφής της πραγματικότητας. Εστειλε τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα για να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους τι τους περιμένει εάν πατήσουν τις κόκκινες γραμμές του. Η ίδια η Τουρκία πέρασε τις κόκκινες γραμμές της Ευρώπης πολλές φορές αλλά συνέπειες δεν υπήρξαν.

Στέλνει ερευνητικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα αποσύρει ίσα ίσα για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και τα ξαναστέλνει αμέσως μετά, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Ποιος ζήτησε τον λόγο από τον Ερντογάν για τις επιθετικές του πράξεις; Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να δείχνουν ότι δεν… θέλουν να δουν πίσω από την τακτική του.

“Η Ευρώπη πουλά την ψυχή της στον διάβολο”

Μόνον οι Αιγύπτιοι του έθεσαν κόκκινες γραμμές στην Λιβύη. Και η Τουρκία έκανε πίσω. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος. Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να δράσει ενιαία και να αποφασίσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της, ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει. Οι πρόσφυγες είναι οι όμηροι στα παιχνίδια του. Όπως και οι άνθρωποι που εκπαιδεύει και τους στέλνει στους πολέμους της Λιβύης και του Αιζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν μπορεί να εμφανίζει τον εαυτό του ως προστάτη, αλλά στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί.

Και η Ευρώπη παίζει τον δικό της ρόλο αφήνοντάς τον να το κάνει. Το 2016 έκλεισε μαζί του την συμφωνία που δεν ήταν παρά η συμφωνία της ΕΕ με τον διάβολο. Τώρα, η Ευρώπη κινδυνεύει να πουλήσει την ψυχή της στο διάβολο για μια ακόμη φορά…»

Πηγή: economico.gr