Ο Μητσοτάκης αποκλείει πρόωρες εκλογές και  στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά χθες από το Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση “θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία”. Προέβη, δε, στην ανακοίνωση 24 μέτρων με την υλοποίηση των οποίων εκτιμά ότι θα φτάσει ως τη διενέργεια των εκλογών διατηρώντας το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που φάνηκε να απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του είναι το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να υπάρξει χαλαρή ψήφος στην πρώτη αναμέτρηση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πολύ έγκαιρα ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Η κρίσιμη συγκυρία της πρωθυπουργικής παρέμβασης

Η παρέμβαση αυτή του κ. Μητσοτάκη σημειώνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπου το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει την κεντροδεξιά επιδιώκοντας άτυπη “συμμαχία” με το βλέμμα στην απλή αναλογική και η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί το πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της, καταγράφοντας όμως τις πρώτες φθορές στην εικόνα της μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης.

“Τι θα είχα να κερδίσω από τις πρόωρες εκλογές; Ποτέ δεν σκέφτηκα πρόωρες εκλογές. Έχουμε ισχυρή αυτοδυναμία… Θα ήταν πράξη πολιτικού τακτικισμού. Δεν το συνηθίζω” απάντησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο περιθώριο της Δ.Ε.Θ.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει σε νίκη στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό, όπως σημείωσε, σχεδιάζει το μέλλον της χώρας με ορίζοντα δεκαετίας.

Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα 

Απαντώντας στην προσέγγιση της αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας με έμφαση: “Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”. “Μπερδεύτηκα με το τι ζητά ο κ. Τσίπρας. Ζητάει εκλογές και ταυτόχρονα δεν ζητάει” πρόσθεσε.

Επιπλέον ξεκαθάρισε πως θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από τις πρώτες κάλπες και αν δεν προκύψει θα πάει και σε δεύτερες κάλπες… “Ποια η άλλη επιλογή; Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να ήθελε ο λαός να ζήσει το ’15” σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω” πρόσθεσε, αποκλείοντας κατηγορηματικά συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το δεύτερο κόμμα.

Οι τρεις πυλώνες των κυβερνητικών εξαγγελιών

Μετά από έναν και πλέον δύσκολο για την κυβέρνηση μήνα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον αμφιλεγόμενο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επιδίωξε με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη τη  «φυγή προς τα εμπρός, η οποία  στηρίζεται σε τρεις πυλώνες :

Τη νέα γενιά, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο πρώτος πυλώνας 

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, είναι προφανές ότι η παρουσία σε πρώτο πλάνο εκπροσώπων των νέων γενιών αλλά και τα μέτρα στήριξής τους συνδέονται με την προσπάθεια που καταβάλλει συστηματικά η κυβέρνηση να αυξήσει τη διείσδυσή της στις ηλικίες 18-35, καθώς στο συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος, η ΝΔ εξακολουθεί να έχει πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια των 26 μηνών της διακυβέρνησης, ουδέποτε βελτιώθηκαν τα ποσοστά της, ενώ σε κάποιες χρονικές περιόδους η εικόνα έγινα ακόμα χειρότερη.

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ευελπιστεί ότι τα μέτρα διεύρυνσης των ευκαιριών για απασχόληση, την ευκολότερη ψηφιακή πρόσβαση και τις άλλες κυβερνητικές πρόνοιες, θα τύχουν θετικής αποδοχής από το δυναμικό αυτό κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Ο δεύτερος πυλώνας 

Ο δεύτερος πυλώνας  αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κατ επέκταση τη λεγόμενη μεσαία τάξη, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της ΝΔ. Για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει, αν όχι να ενισχυθεί περαιτέρω, η σχέση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο τρίτος πυλώνας 

Ο τρίτος πυλώνας είναι αυτός  των μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι οι εκλογές κρίνονται στα μεγάλα και τα οραματικά και είναι αποφασισμένος  να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία που διατρέχει όλους τους κλάδους και αποτελεί κομβικό στοιχείο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr