Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψαρεύει» για τις ψήφους του κόμματος Κασιδιάρη και μηνύματα στην Τουρκία περιλάμβανε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης στο ΟΡΕΝ.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο κόμμα Κασιδιάρη και τη δήλωση Βαρουφάκη ότι «το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να αποκλειστεί» και απάντησε ότι «τα ακραία στοιχεία όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Βεβαίως θέλουν να πάρουν τις ψήφους Κασιδιάρη. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα; Γιατί το παίζει δίπορτο. Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι “αφού μας κόβετε θα ψηφίσουμε Τσίπρα”. Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ρωτήστε αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα αισθάνεται αν κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη».

«Θέλω να νικήσουμε με καθαρή διαφορά»

«Εγώ θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μια και μοναδική κάλπη της 21ης Μαΐου. Δεν θέτω ποσοτικούς στόχους, Θέλω να νικήσουμε με καθαρή διαφορά, δεν θέτω ποτέ ποσοτικούς στόχους, θέλω στις 19 εναπομείνασες ημέρες να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι αξίζει τον κόπο να δουν αυτά που θέλουμε να κάνουμε την δεύτερη 4ετία. Θέλω η νίκη να είναι τόσο καθαρή ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές, προφανώς και θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα είμαστε πρώτο κόμμα και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

Σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας. Με ρωτάτε για τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας πω τι λέει ο κ. Ανδρουλάκης, που δεν φαίνεται πολύ πειστικός όταν λέει ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί στην αλλαγή του άρθρου 16, δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις εγώ δεν έχω κρύψει ότι τάσσομαι υπέρ μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ χωρίς αυτή να στηρίζεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της».

Περί «κυβέρνησης ηττημένων»

Κάνοντας ειδική αναφορά στην κυβέρνηση των ηττημένων, την προοδευτική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση ανοχής είπε ότι επικρατεί μια συγχύση λέγοντας ότι «εχουν, δεν έχουν συναντηθεί Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με Δήμητρες. Ένας τρόπος υπάρχει για να κλέσει κάθε χαραμάδα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκή, να είναι πολύ ίσχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε “και δεύτεροι να είμαστε αν βγαίνουν τα κουκιά να κάνουμε κυβέρνηση».

Στο ερώτημα, μάλιστα, αν ετοιμάζεται κάποιο σχέδιο που θα παρουσιστεί μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το 2015 ο κ. Τσίπρας έκανε ένα δημοψήφισμα και μετά έκανε το εντελώς ανάποδο. Δεν έχει αριβώς λευκό μητρώο αξιοπιστίας σε ότ,ι λέει. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτο που ξέρεις. Ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει στην τοξικότητα. Δεν άλλαξε ούτε στα σποτ. Έδειξε μέχρι και μαύρες αγκινάρες. Είναι αυτή η Ελλάδα; Οι αγρότες βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το σποτ; Δεν νομίζω. Δεν είμαστε παράδεισος, αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν νομίζω οτι μας ταιριάζει».

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε ότι «καλοσωρίζω την αλλαγή του κλίματος αλλά δεν έχω αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Η “γαλάζια πατρίδα” είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές με το δίκαιο της θάλασσας και ότι έχουμε μια μονο διαφορά, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Δεν θα συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία ούτε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία των νησιών ούτε αποστρατικοποίηση όταν απέναντι υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη». Πρόσθεσε, πάντως, ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία και εφόσον τον εμπιστευθούν οι πολίτες «θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε Κιλιντσντάρογλου ώστε να πιάσουμε το κλίμα της βελτίωσης και να συζητήσουμε για θέματα ατζέντας με κοινό ώφελος».

Αδιαπραγμάτευτη η άμυνα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας. «Αν θέλουμε να προστάσουμμε μια ισχυρή εξωτερική πολιτική πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «μήπως ο κ. Τσίπρας κόπτεται για τους μεσάζοντες;» με αφορμή τις αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φρεγατών. «Όταν ασχολείται και ασκεί κριτική για διακρατικές συμφωνίες το ανταποδίδω και λέω ότι αντιδρά γιατί του τα λένε οι μεσάζοντες». Τόνισε, επίσης, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδα η επέκταση των χωρικών υδάτων προσθέτοντας ότι «το πότε θα γίνει δεν θα το αποκαλύψω τώρα». «Αυτή η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξη μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για τις φωνές που μιλούν για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι με την Τουρκία έχουμε μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Περί μισθών

«Η οικονομία έχει κάνει μεγάλες προόδους αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Αρκετοί συμπιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν σε κάποιο διάστημα – 3 μήνες, 6 μήνες – ενώ οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Θα εξηγήσουμε επίσης γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του 2022. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο την αύξηση κατά 25% των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος είναι οι επενδύσεις, γιατί η μείωση της ανεργίας αναγκάζει τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς.

Περί ΦΠΑ

Εάν κάποιος γνωρίζει τη μαγική φόρμουλα για να πέσουν οι τιμές και δεν μας το λέει με κάποιο άλλου τύπου σχέδιο Δήμητρα ας μας το πει, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «εάν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς καυσίμων εδώ είμαστε για να το αντιμετωπίσουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». «Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες», συνέχισε ενώ είπε ότι «δεν δουλεύει η πολιτικη μείωσης του ΦΠΑ. Δεν θα κερδίσει ο τελικός καταναλωτής. Το πρόβλημα είναι και δημοσιονομικό και πρακτικό. Κάποιος θα κερδίσει αλλά θα είναι ο παραγωγός. Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται σε ένα ρυθμό που θέλουμε θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον για να μειώσουμε τον ΦΠΑ για όλους».

Συνταξιούχοι

«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να μειωθεί. Η αντιπολίτευση να πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων. Αυτά που λέει ο κ. Τσιπρας δεν τολμά να τα κοστολογήσει. Είναι παντελώς ανεφάρμοστα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα μισά από όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να κάνει η χώρα θα χρεωκοπούσε σε ένα μήνα» είπε ακόμα, ενώ για τις συντάξεις σημείωσε ότι για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια σε συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. «Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Αλλά και γι αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά τους δώσαμε μέχρι 300 ευρώ. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους». Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι «οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν προσωπική διφορά θα τους ενισχύουμε μέχρι αυτή να “σβήσει”».

Περί νέων

Όσον αφορά τη στήριξη των νέων είπε ότι «ένας από τους λόγους που κάναμε ουσιαστικά δωρεάν την γονική παροχή είναι για να περάσουν οι περιουσίες των γονέων στα παιδιά. Ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πού θέλει να βάλει το κατώφλι της μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη θυμάται πόσο την τσάκισε ο κ. Τσίπρας». Κάνοντας, δε, ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το χαρακτήρισε σωστά σχεδιασμένο και πρόσθεσε ότι «είμαι διαθετειμένος να διπλασιάσω τους πόρους ώστε να είναι 20.000 δικαιούχοι και αν αυτό συνεχιστεί θα βρούμε και άλλους πόρους». Εξήγγειλε, επίσης, ότι «το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια να γίνει το κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής ανεξάρτητο υπουργείο και να μπει εκεί και η κοινωνική πολιτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr