Ο μυστικός πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας για την τήρηση των κυρώσεων

Κάθε τρόπο με τον οποίο η Ρωσία μπορεί να «σπάσει» τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, και ιδίως αυτές που αφορούν στην κίνηση κεφαλαίων, επιχειρούν να μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Νομοσχέδιο κατά κρυπτονομισμάτων

Έτσι, 11 Δημοκρατικοί Γερουσιαστές με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ουόρεν παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να τιμωρεί εταιρείες κρυπτονομισμάτων της αλλοδαπής οι οποίες συνεχίζουν να συνεργάζονται με ρωσικές «οντώτητες» στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να τις σταμάτα να κάνουν συναλλαγές με πελάτες στην Αμερική.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, η Ουόρεν είπε ότι ο «Πούτιν και οι συνεργάτες του μπορούν να μετακινούν, κρύβουν και αποθηκεύουν τον πλούτο τους χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, κάτι που μπορεί να τους επιτρέπει να ξεφεύγουν από τις ιστορικές κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους έχουν επιβάλλει λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Περιορισμένη εμβέλεια

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι ολιγάρχες διακινούν μέρος της περιουσίας τους μέσω κρυπτονομισμάτων, αν και εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές είναι περιορισμένης εμβέλειας, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις σχετικές αγορές, η οποία και δεν επιτρέπει συναλλαγές μεγάλου όγκου.

Όπως και νά’χει πάντως, μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Binance και το Coinbase έχουν δηλώσει ότι έχουν εγκατεστημένα συστήματα που τους επιτρέπουν να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων δυτικών χωρών, στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ρωσική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Άδεια για κρυπτονόμισμα από την Κεντρική Τράπεζα

Ωστόσο, η σημασία των κρυπτονομισμάτων ως μέθοδος αποφυγής των κυρώσεων φαίνεται από το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει άδεια στην Sberbank, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας, να εκδόσει και να κάνει συναλλαγές με ψηφιακά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις συνέπειες των κυρλώσεων.

Σημειώνεται ότι πριν τον πόλεμο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ήταν κάθετα αντίθεση στη χρήση κρυπτονομισμάτων και μάλιστα, η διοίκησή της είχε συγκρουστεί με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, ο οποίος ήταν υπέρ. Ωστόσο, είναι πλέον προφανές ότι ανάγκα και θεοί πείθονται, οπότε και η άδεια στην Sberbank να εκδόσει κρυπτονόμισμα σηματοδοτεί μείζονα αλλαγή πολιτικής.

Πώς θα είναι το οικοσύστημα

Από την πλευρά της, η Sberbank ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα Lighthouse και θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία blockchain, η οποία εγγυάται την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών, προκειμένου να εκδόσει το δικό της κρυπτονόμισμα, αλλά και να το ανταλλάσει με τα νομίσματα από άλλες πλατφόρμες, τα οποία θα ενταχθούν στο σύστημά της.

Σημειώνεται ότι η Sberbank ανακοίνωσε την Παρασκεύη στο κανάλι της στο Telegram. ότι λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, «από τις 18 Μαρτίου, η λίστα με τα νομίσματα που είναι διαθέσιμα για μεταφορές σε άλλες τράπεζες στη Ρωσία και στο εξωτερικό έχει περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι η Sberbank δεν θα μπορεί να κάνει εμβάσματα σε άλλες τράπεζες σε δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, λίρες στερλίνα, κορώνες Δανίας και κορώνες Σουηδίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr