ΕΝΦΙΑ ακίνητα

Νέα δομή, νέα στρατηγική στόχευση και νέα φιλοσοφία αποκτά ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης θα εξελιχθεί σε έναν εντελώς νέο φόρο ακινήτων.

Ο «νέος ΕΝΦΙΑ» θα τεθεί σε ισχύ από το 2022 και θα έχει νέες κλίμακες και νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Θα ενσωματώνει όμως και μεγαλύτερες εκπτώσεις καθώς και αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο.

Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές

Οι εκπτωτικοί συντελεστές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα αυξηθούν από το 2022, με στόχο να υπάρξει θετικό αποτύπωμα για τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων: Στόχος είναι οι προσαρμογές και οι αυξήσεις αυτές να να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, πέφτουν στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.

Σκυλακάκης: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Την αλλαγή στους συντελεστές επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παρέμβαση στον φόρο, καθώς στο σύστημα προστέθηκαν πολλές περιοχές που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και έτσι αυξήθηκαν τα προσδοκόμενα έσοδα.

Ο κ. Σκυλακάκης, σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, είπε ότι «αδιάψευστος μάρτυρας για το τι μπορεί να κάνει η οικονομία είναι τα έσοδα. Η κουλτούρα έχει διατηρηθεί, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί και οι επιχειρήσεις, προφανώς υπάρχουν μεγάλες υποχρεώσεις και ότι έχουμε να πούμε για αυτές σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών το έχουμε ήδη κάνει. Να δούμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός και μετά θα τα συζητήσουμε όλα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr