Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει υιοθετήσει πλήρως τη ρητορική των απειλών σε βάρος της Ελλάδας -είναι πλέον παγκοίνως γνωστή η φράση «μπορεί να έλθουμε ένα βράδυ»-, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει ούτε εντός της χώρας του.

Αντιθέτως, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (κάποιοι εκ των οποίων ήταν στο παρελθόν στενότατοι συνεργάτες του) ασκούν δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντάς του ότι, παρά τους λεονταρισμούς του, η Ελλάδα είναι εκείνη που ενισχύεται διαρκώς αμυντικά με προηγμένα συστήματα και πλατφόρμες, ενώ η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος, τόσο στην αμυντική της ικανότητα, όσο και στη διπλωματική επιρροή της.

Πυρά Νταβούτογλου

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, από τους στενότερους στο παρελθόν συνεργάτες του Ερντογάν και «ιδεολογικός αρχιτέκτονας» του δόγματος του νεο-Οθωμανισμού, Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν έδειξε φειδώ στην κριτική του προς τον Τούρκο πρόεδρο και τις απειλητικές του φράσεις προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή των ισορροπιών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και τους κινδύνους που η ρητορική αυτή, αλλά και η συνολική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν μπορεί να κρύβει για την Άγκυρα.

Το… τραγούδι

Συγκεκριμένα, ο νυν πρόεδρος του «Κόμματος του Μέλλοντος» διερωτήθηκε αν ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την αλλαγή της ισορροπίας με την απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα. «Αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35. Το F-35 αυτή τη στιγμή διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο, θα το αντιμετωπίσετε με το τραγούδι “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;”», σημείωσε ο Νταβούτογλου.

«Οι άλλοι θα το κάνουν πραγματικότητα»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και δήλωσε του Σελτσούκ Τεπελί, παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Αυτή η ιστορία με το “ξαφνικά ένα βράδυ” στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου με τα F-35 υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα! Επειδή συνέχεια λέμε “ξαφνικά ένα βράδυ”, μόνο που αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούν να απογειωθούν από την Αθήνα, να έρθουν σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας, να επιστρέψουν κι εμείς δεν θα το αντιληφθούμε. Τα ραντάρ δεν το εντοπίζουν ενώ τα F-16 δεν είναι έτσι. Άρα, το “ξαφνικά ένα βράδυ” σε εμάς είναι τραγούδι, όμως οι άλλοι θα το κάνουν πραγματικότητα», είπε ο Τεπελί.

Αμυντική θωράκιση

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά είναι προβολές που κάνουν Τούρκοι πολιτικοί και αναλυτές, καθώς η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμά της αφορά αποκλειστικά και μόνο την αμυντική θωράκιση της χώρας και ότι η Ελλάδα δεν έχει -ούτε και πρόκειται να έχει…- αναθεωρητικούς σκοπούς και κατακτητικές επιδιώξεις. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η ηγεσία της οποίας υιοθετεί έναν ασυγκράτητο και άκρως επικίνδυνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναθεωρητισμό, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr