Το Τρίγωνο της Βαϊμάρης επιχειρεί να αναβιώσει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, επισκεπτόμενος σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς οι τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ενώπιων αυξημένων γεωστρατηγικών κινδύνων ασφαλείας.

Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να συμπληρώνει δύο χρόνια και το ενδεχόμενο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ – απειλώντας μάλιστα τη δέσμευση της χώρας του στο ΝΑΤΟ – η Βαρσοβία, το Παρίσι και το Βερολίνο θεωρούν την ενότητα στον τομέα της ασφάλειας ζωτικής σημασίας.

“Η Ευρώπη πρέπει να συνέλθει… το ζήτημα είναι να απαντηθεί το ερώτημα τί θα συμβεί αν κερδίσει ο Τραμπ. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να ενισχύσουμε τις ικανότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας”, δήλωσε Πολωνική κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή πρόσθεσε, ότι η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα κοινή παραγωγή πυρομαχικών και ότι η Πολωνία δεν εμποδίζει πλέον την Ευρωπαϊκή “στρατηγική αυτονομία”, δηλαδή τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από άλλες χώρες.

“Τώρα για πρώτη φορά, μια Πολωνική κυβέρνηση λέει, ότι η ενίσχυση των Ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων δεν έρχεται σε αντίθεση με ένα ισχυρό ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Ντίτμαρ Νίταν, Γερμανός αξιωματούχος αρμόδιος για τη συνεργασία με την Πολωνία.

Οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου ήταν τεταμένες τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, το PiS παρουσίαζε τη Γερμανία ως υπεύθυνη για διάφορα δεινά που πλήττουν την πολωνική κοινωνία, από τη μετανάστευση ως την ενέργεια. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν, ότι η επιστροφή στην πρωθυπουργία του κ.Τουσκ – πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – θα συμβάλλει στην ενίσχυση του σχήματος του “Τριγώνου της Βαϊμάρης”, μια πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας, Γαλλίας και Γερμανίας που δημιουργήθηκε το 1991.

Εξάλλου, σήμερα συναντώνται στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών του Τριγώνου της Βαϊμάρης – της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας – έπειτα από πρόσκληση του νέου Γάλλου ΥΠΕΞ, Στεφάν Σεζουρνέ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ.Σεζουρνέ μαζί με τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι (Πολωνία) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Γερμανία), θα παρουσιάσουν τη νέα τους συνεργασία κατά των ξένων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης, που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, όπως εξήγησε το Παρίσι.

Παρίσι, Βερολίνο και Βαρσοβία εκτιμούν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του “Τριγώνου της Βαϊμάρης” αποτελεί μέσο για την εδραίωση μιας ισχυρής θέσης της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή και θα απαντήσει αποτελεσματικά στις κοινές προκλήσεις.

Ένα ευαίσθητο θέμα είναι το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Πολωνία, για τις απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το PiS είχε ζητήσει 6,2 τρισ. Ζλότι (περίπου 1,4 τρισ. Ευρώ) σε πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Η νέα πολωνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση, με τον κ.Σικόρσκι να δηλώνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να σκεφθεί έναν “δημιουργικό” τρόπο να διευθετήσει το θέμα, ενδεχομένως μέσω “αμυντικών συνεισφορών” προς την Πολωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr