«Πληγές» αναμένεται να ξύσει η αυτοβιογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τίτλο «A Promised Land» (Μια Γη της Επαγγελίας), καθώς ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην κρίση του 2010 και στην πολιτική των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ακολουθήσει.

Ο Ομπάμα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι διάφοροι ηγέτες της Ε.Ε. έδειχναν πεισματική προσήλωση στην πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», παρά το γεγονός ότι προκαλούσε πόνο στους πολίτες της Ελλάδας και δεν έμοιαζε να αποδίδει, γράφοντας ότι «η πεισματική επιμονή στη λιτότητα, παρά όλα τα αντίθετα στοιχεία ήταν απογοητευτική».

«Ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών»

Παράλληλα, σημειώνει με νόημα για το Παρίσι και το Βερολίνο ότι «παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές –δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η στάση Γαλλιας και Γερμανίας «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Πάντως, ο Ομπάμα δεν διστάζει να πλέξει το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αποφεύγει διακριτικά να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την άρνηση της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει αναπτυξιακές πολιτικές για να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ευρωζώνη, εμμένοντας στη λιτότητα.

Πληροφορίες: PappasPost

Πηγή: economico.gr