Το βέτο Όρμπαν αφετηρία μιας νέας, βαθιάς κρίσης στην Ευρώπη

Το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας, βαθιάς κρίσης στην Ευρώπη – ή τουλάχιστον, αυτό γράφει το Politico.

  • Επισημαίνοντας, όπως και αρκετοί ακόμη διεθνείς αναλυτές, πως ο ακροδεξιός λαϊκισμός του Ορμπαν και η – διαχρονική πλέον – διστακτικότητα της Μέρκελ απειλούν να εγκλωβίσουν την Ε.Ε. σε μια νέα πράξη της Θεωρίας των Παιγνίων εν μέσω πανδημίας και ιστορικής ύφεσης.

Το διπλό βέτο, το οποίο από χθες έχει και την υποστήριξη της Σλοβενίας, μπλοκάρει τον νέο επταετή προϋπολογισμό των 1,074 τρις ευρώ της ΕΕ, καθώς και την λεγόμενη απόφαση για τους ιδίους πόρους – απόφαση, που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η Ενωση να δανειστεί κεφάλαια από τις αγορές για το Ταμείο Ανάκαμψης .

Ταμείου Ανάκαμψης: Πόσο ισχυρή είναι η απειλή ακύρωσης του 

Στην πράξη, απειλεί να ακυρώσει όλο το ιστορικό εγχείρημα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ, στην λειτουργία του οποίου προσβλέπουν οι ασθενέστερες χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – για να βγουν από την άβυσσο της πανδημίας.

Το βέτο μπήκε στο τραπέζι διότι Ουγγαρία και Πολωνία αντιδρούν στην απόφαση σύνδεσης του Ταμείου με το κράτος Δικαίου – προβλέπει, δηλαδή, ότι θα μπορούν να αποκλείονται από τις εκταμιεύσεις όσες χώρες παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας.

Ο, κατά συρροή παραβάτης των εν λόγω αξιών, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, φρόντισε να ιδεολογικοποιήσει την άρνησή του και να την προσφέρει ως δέλεαρ στο εσωτερικό του πολιτικό ακροατήριο, όπως σημειώνει το Reuters:

«Μετά την αποδοχή της συμφωνίας δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο για την σύνδεση της εκταμίευσης των κονδυλίων με τη στήριξη της μετανάστευσης και τον εκβιασμό, με δημοσιονομικές κυρώσεις, των χωρών που αντιτίθενται στη μετανάστευση», δήλωσε ο Ορμπαν.

Πολιτική διαπραγμάτευση Μέρκελ-Ορμπαν

Κατόπιν τούτου, το θέμα θα τεθεί στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την πανδημία χωρίς όμως να αναμένονται αποφάσεις, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απεμπλοκή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε στην σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, και η κρίση παραπέμπεται ουσιαστικά σε νέα πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ, του Βίκτορ Ορμπαν και του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οι μυημένοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι, αργά ή γρήγορα, η λύση θα βρεθεί, πιθανώς με έναν συμβιβασμό διατυπώσεων και μικρών υποχωρήσεων. Με δεδομένο όμως ότι η Μέρκελ , για μια ακόμη φορά δεν δείχνει σπουδή και μένει στο παιχνίδι των ισορροπιών, το ερώτημα είναι πόσο… αργά ή πόσο γρήγορα θα έρθει η λύση.

Και, κυρίως, τι θα σημάνει αυτή η καθυστέρηση για τις χώρες που έχουν λαμβάνειν τα περισσότερα κονδύλια, και ταυτόχρονα έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

La Stampa: Η Ιταλία τρέμει

«Η Ιταλία τρέμει», έγραψε η La Stampa μετά το ουγγρικό βέτο, ενώ η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Ανα Πάουλα Ζακαρίας δήλωσε: «Ο χρόνος εξαντλείται, Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής, κοινωνικής και χρηματοοικονομικής κατάρρευσης σε πολλά κράτη μέλη».

Το καλό νέο εδώ, ίσως είναι πως και οι ίδιες η Ουγγαρία και η Πολωνία προσβλέπουν σε μεγάλα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης – ήτοι, έχουν ισχυρά κίνητρα για έναν συμβιβασμό σύντομα. Η Πολωνία περιμένει 26,9 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις του πακέτου για την πανδημία και η Ουγγαρία 6,1 δισ. ευρώ. Και, με βάση την…  γλώσσα αυτών των αριθμών, ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι αντιστάσεις της Βαρσοβίας θα καμφθούν πιο γρήγορα.

Το κακό νέο είναι πως δεν υπάρξει απεμπλοκή στην σύνοδο του Δεκεμβρίου, η ενεργοποίηση του Ταμείου θα μετατεθεί ακόμη πιο μακριά.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η έναρξη των εκταμιεύσεων

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group στο καλύτερο σενάριο, τα κεφάλια δεν θα αρχίσουν να εκταμιεύονται πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

«Ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για το πότε τα κεφάλαια θα καταλήξουν στα ευάλωτα κράτη-μέλη. Κι αυτό το νωρίτερο που μπορεί να γίνει είναι στο τρίτο τρίμηνο του 2021» αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τα κεφάλαια θα ήταν διαθέσιμα από τον Ιανουάριο.

Εδώ, το θετικό στοιχείο και πάλι είναι πως χάρις στο «μπαζούκα» της ΕΚΤ, οι χώρες με υψηλό χρέος, έχουν έως τότε την δυνατότητα να δανείζονται φθηνά από τις αγορές.

«Πρόκειται για παίγνιο δειλίας, που εμπίπτει στην κατηγορία του σοβαρού αλλά όχι απελπιστικού» λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος. Και σημειώνει ότι  σε αντίθεση με την αρχή της κρίσης, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν «πολύ ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά». Αρα,  «έχουν και τη δυνατότητα να περιμένουν» για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Πηγή: economico.gr