Πολλοί και διαφορετικοί οι χρόνοι για τον εμβολιασμό πληθυσμών

Την ώρα που μαίνεται η μάχη για την προμήθεια εμβολίων παγκοσμίων, ο δρόμος για την αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης, φαντάζει πολύ μακρινός, τουλάχιστον για κάποιες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Ταυτοχρόνως, ο χάρτης που βάσει αυτών των στοιχείων, δημιούργησε το Statista δείχνει παραστατικά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Αυτό καθώς οι πολλοί διαφορετικοί χρόνοι σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό πληθυσμών σε ικανοποιητικό βαθμό, από τη μια σημαίνει πως σε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη πολλοί άνθρωποι θα νοσούν και θα πεθαίνουν λόγω Covid-19 για περισσότερο καιρό αλλά και πως όσο ο ιος θα εξαπλώνεται μεγάλες περιοχές του πλανήτη κανείς δεν θα μπορεί να πει πως είναι ασφαλείς. Πρόσφατη άλλωστε απόδειξη αποτελούν και οι πιο γνωστές, πρόσφατες μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί.

″Εθνικισμός των εμβολίων”, μια ακόμη απειλή 

Στην φτωχότερη χώρα της Ευρώπης δεν ανησυχούν για τα εμβόλια, γιατί δεν έχουν εμβόλια
Η έκθεση δείχνει ότι σε πολλές περιοχές θα χρειαστούν χρόνια πριν η πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού καταφέρει να εμβολιαστεί.

Ενώ οι μεγάλες οικονομίες στη Λατινική Αμερική αναμένεται να έχουν εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη έως τα μέσα του 2022, η εικόνα στην Ασία μοιάζει θλιβερή όπου οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες εδώ αναμένεται να χρειαστούν έως το τέλος του 2022 για να επιτύχουν κάτι ανάλογο.

Ακόμα και στις προηγμένες οικονομίες της περιοχής, οι εμβολιασμοί ξεκινούν πιο αργά.

Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού της τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να φτάσει στο επιθυμητό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μέσα του 2022, όπως και η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.

Η Ταϊβάν πάλι αναμένεται να έχει εμβολιάσει το 60%-70% των ενηλίκωνέ ως το τέλος του 2021.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου βρίσκονται στην ίδια τροχιά, σύμφωνα με το EIU.

Ωστόσο, το πρόβλημα της προσφοράς και (δίκαιης) διανομή των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένες καθυστερήσεις και σε αυτές τις χώρες.

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο προπορεύεται σε ταχύτητα εμβολιασμού των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης αλλά κατηγορείται ότι ευνοείται από την AstraZeneca (του οποίου το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

Μέχρι το 2023

Σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού αναμένεται να επεκταθεί έως το 2023. Αυτό αφορά πολλές χώρες της Αφρικής.

Στο μεταξύ ενώ το φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση εμβόλιο της AstraZeneca θα δοθεί σε φτωχότερες χώρες μέσω της πρωτοβουλίας Covax, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα ανταγωνίζονται επίσης για τη σύναψη συμβάσεων περί διάθεσης εμβολίων και όπως επισημαίνει η έκθεση βλέπουμε μια εντεινόμενη ”διπλωματίας εμβολίων” όπως όμως και έναν αυξανόμενο εθνικισμό των εμβολίων όπως θα μπορούσε να προσθέσει κανείς.

Ενώ το κινεζικό εμβόλιο από την Sinopharm έχει ήδη εγκριθεί στην Αίγυπτο και αναμένεται επίσης να πάει στο Περού, το Μαρόκο και την Ουγγαρία, το δεύτερο της Sinovac θα αποσταλεί σε μεγάλες ποσότητες στην Ινδονησία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Τουρκία και τις Φιλιππίνες.

Τα μεγαλύτερα συμβόλαια της Ρωσίας είναι με την Ινδία και το Βιετνάμ, ενώ η Ινδία θα διαθέσει εμβόλια και στη Βραζιλία.

Πηγή: economico.gr