Ο θρυλικός συνιδρυτής των Beatles, είπε στο BBC ότι κατάφερε να «απομονωθεί», μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, και να καθαριστεί η φωνή του πρώην μέλους του συγκροτήματος John Lennon, από μια παλιά ηχογράφηση, και πρόκειται τώρα να χρησιμοποιηθεί σε ένα νέο κομμάτι που θα κυκλοφορήσει σύντομα.·
Ο McCartney δήλωσε ότι κατάφεραν να πάρουν καθαρή τη φωνή του John μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να την ενσωματώσουν στον δίσκο, όπως θα έκαναν κανονικά. Υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει «και καλή, αλλά και τρομακτική πλευρά».
Στην εκπομπή του BBC, “Today”, ο Paul McCartney όταν ρωτήθηκε για την τεχνητή νοημοσύνη, απάντησε ότι είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή όλη την κοινωνία. Ο McCartney είπε ότι ο σκηνοθέτης του “Lord of the Rings”, Peter Jackson – ο οποίος το 2021 κυκλοφόρησε ένα οκτάωρο ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Beatles: Get Back” με έγχρωμα, φωτεινά πλάνα από το αρχείο του συγκροτήματος – κατάφερε να “απομονώσει” τη φωνή του Lennon «από μια απλή κασέτα».
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση αυτή, για να αναγνωρίσει τα φωνητικά του Lennon ως διαφορετικό ήχο από τα όργανα και τις παρεμβολές που υπήρχαν στο παρασκήνιο. Ο McCartney είπε ότι ο καινούργιος, και τελευταίος δίσκος των Beatles, ο οποίος θα κυκλοφορήσει φέτος, προέκυψε από ένα demo που είχε ο John και δούλεψαν πάνω σ’αυτό. Πρόσθεσε επίσης ότι κατάφεραν να πάρουν τη φωνή του John καθαρή, μέσω των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να την ενσωματώσουν στον δίσκο, όπως θα έκαναν κανονικά. Το BBC είπε ότι πρόκειται για ένα τραγούδι του Lennon από το 1978, με τίτλο “Now And Then”, το οποίο ο McCartney είχε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να το “ολοκληρώσει” κάποια στιγμή. Ο Λένον δολοφονήθηκε το 1980.
Στην πρόσφατη περιοδεία του, με μία σημαντική στάση στο φεστιβάλ του Glastonbury, ο McCartney ερμήνευσε τραγούδια με καθαρή υποστήριξη από τη φωνή του Lennon, καθώς κι ένα βίντεο των δύο στη σκηνή μαζί. Οι ειδικοί του κλάδου μελετούν τις δυνατότητες των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στη μουσική βιομηχανία, μαζί, ωστόσο, με το ηθικό ζήτημα που προκύπτει για τη μετά θάνατον «αναβίωση» κάποιων καλλιτεχνών.
Ο Björn Ulvaeus των ABBA, που στο σόου τους ,”ABBA Voyage”, χρησιμοποιεί κίνηση και προηγμένα γραφικά σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζοντας το συγκρότημα ως avatar, είχε δηλώσει στο CNBC ότι προβληματιζόταν για τη δημιουργία “deep fakes”.Όπως είπε άλλωστε κι ο McCartney στο BBC, στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει ταυτόχρονα, τόσο η καλή όσο και η τρομακτική πλευρά, και θα πρέπει απλώς να δει κανείς πού μπορεί να φτάσει όλη αυτή η ιστορία.


Πηγή: economico.gr