Ο πλανήτης ξεμένει από ενέργεια: Νέο ρεκόρ του φυσικού αερίου
epa07660232 A new natural gas processing plant of O&GD Central Ltd. is pictured near Konyar, Hungary, 20 June 2019, on its day of inauguration. The Dutch-owned company has invested 6 billion forints (some 19 million euros) to build the most modern gas plant in Eastern Hungary. The plant currently has a daily capacity of 480 thousand cubic meters, which may be doubled over time. EPA/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

Ο πλανήτης ξεμένει από ενέργεια: Σε παγκόσμιο εφιάλτη εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από την Ευρώπη και πλέον χτυπά ήδη καίρια την Κίνα – την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Νέο ρεκόρ του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ

Οι τιμές των futures του φυσικού αερίου ξεπέρασαν χθες στην Ευρώπη και τα 100 ευρώ ανά mwh – έναντι 15 ευρώ όπου βρίσκονταν πέρσι τέτοια εποχή -, το κόστος του ρεύματος εκτοξεύεται παράλληλα, και οι αναλυτές δείχνουν σενάρια τρόμου για τον χειμώνα που έρχεται.

 Στην τελευταία της ανάλυση η JP Morgan βλέπει περαιτέρω αυξήσεις και εκτίναξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που ήδη έφθασε σε ρεκόρ 13 ετών. Ο σημαντικότερος συντελεστής της αύξησης είναι φυσικά ο δείκτης των τιμών ενέργειας, που σημειώνει ετήσια αύξηση 17,4%, ακολουθούμενος από τα τρόφιμα, με αύξηση 2,1% και τις τιμές των υπηρεσιών, που αυξήθηκαν 1,75%.

Η παγκόσμια έλλειψη ενέργειας έχει προκαλέσει τιμές-ρεκόρ στη Βρετανία και ανάγκασε τουλάχιστον δέκα μικρές εταιρίες-παρόχους ρεύματος να βάλουν «λουκέτο».

“Θα δούμε ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές”

“Οι μεγάλες μεταβολές δείχνουν ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο ψηλά μπορούν να πάνε οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα δούμε ακραίες διακυμάνσεις”, σχολιάζει στο Bloomberg ο Νικ βαν Κούτερεν, της ολλανδικής εταιρείας ενέργειας PZEM. “Το ερώτημα είναι το εξής: που μπορεί να καταστραφεί η ζήτηση; Αν δούμε τις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν με επιδοτήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε χθες η Γαλλία, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να μειωθεί η ζήτηση”, προσθέτει.

Το κόστος της ενέργειας αυξάνεται παράλληλα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία, με την Κίνα να αντιμετωπίζει ήδη κρίση επάρκειας ρεύματος.

“Λουκέτα” σε εργοστάσια στην Κίνα

Πολλές κινεζικές αναστέλλουν τη λειτουργία μονάδων παραγωγής επί ημέρες, λόγω έλλειψη ηλεκτρικού βιομηχανικού ρεύματος. Ανάμεσά τους βρίσκονται και προμηθευτές της Apple και της Tesla, που κατόπιν εντολής των κινεζικών αρχών ανέστειλαν τη λειτουργία τους για τέσσερις ημέρες από την Κυριακή μέχρι χθες.

Ταυτόχρονα, το σταθερά αυξανόμενο κόστος της ενέργειας συμπαρασύρει τις τιμές σε ευρεία γκάμα βασικών ειδών και το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχει προκαλέσει η άρση των lockdown.

Μειώνουν την παραγωγή οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ελλείψεις κρίσιμων πρώτων υλών, όπως οι ημιαγωγοί, οδηγούν σε αναγκαστική μείωση της παραγωγής των βιομηχανιών ανά τον κόσμο. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με κολοσσούς όπως οι Volkswagen, GeneralMotors, Ford και Toyota να μειώνουν διαρκώς την παραγωγή τους .

Η ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των ανατιμήσεων θα τεθεί την Δευτέρα και στην συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ βρίσκεται και στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 500% πλέον, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr