Ο πληθωρισμός έφτασε το 9% στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει σήμερα (Τετάρτη) η Eurostat πιθανόν να δείξουν πως ο πληθωρισμός έφτασε το 9% στην Ευρωζώνη, με φόντο το νέο ράλι στις ενεργειακές τιμές.

Τα χειρότερα ωστόσο έρχονται… Οι ρωσικοί εκβιασμοί ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, πυροδοτώντας νέα έκρηξη στις τιμές πολύ πριν ξεκινήσει ο δύσκολος χειμώνας.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα αγγίξει διψήφιο ποσοστό μέσα στο φθινόπωρο, ήτοι πολύ πριν τα τέλη της χρονιάς και να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από ότι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στο 9% τον Αύγουστο και άνοδο πάνω από το 10% τον Οκτώβριο. Αντιστοίχως, ακολουθεί μια σειρά επί τα χείρω αναθεωρήσεων και για την πορεία του δείκτη την επόμενη χρονιά.

Ενδεικτικά οι οικονομολόγοι του Consensus Economics αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό του 2023 κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα,  κατά μέσο όρο πάνω από το 4%, ήτοι σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Η ίδια η ΕΚΤ, στην επίσημη πρόβλεψη της τοποθετεί τον πληθωριστικό πήχη στο 3,5% για την επόμενη χρονιά, όμως το πιθανότερο είναι πως θα αναγκαστεί επίσης να τροποποιήσει τις εκτιμήσεις της, κατά το επικείμενο συμβούλιο της 8ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό βέβαια με τη σειρά του αυξάνει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά, παρά το γεγονός πως οι περισσότερες αναλύσεις συμφωνούν πως, όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, η Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αποτρέψει πλέον το χειρότερο σενάριο για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr