Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παραμένει πεισματικά υψηλός και αυξήθηκε στο 5,4%.

Τα στοιχεία θα παρακολουθούνται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών στις 15 Ιουνίου. Το επιτόκιο αναφοράς κινήθηκε 25 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,5%, ξεφεύγοντας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία σταμάτησε τις αυξήσεις στην τελευταία συνεδρίασή της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προσδοκίες της για τον ονομαστικό και τον πυρήνα του πληθωρισμού για τα επόμενα δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα επιτόκια. Τώρα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει κατά μέσο όρο το 5,4% φέτος, το 3% το 2024 και το 2,2% το 2025.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη, πριν από τα τελευταία στοιχεία, ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει νίκη επί των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τις κεντρικές τράπεζες της Σίντρα στην Πορτογαλία, είπε: «Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει».

Με πληροφορίες του CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr