Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει παροδικός υποστηρίζουν στελέχη της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει παροδικός υποστήριξαν χθες (Πέμπτη) δυο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Και αυτό παρά το γεγονός η FED εγκατέλειψε τη χρήση του όρου “παροδικό” για να περιγράψει τις πληθωριστικές πιέσεις, που αποδείχτηκαν επίμονες.

Συγκεκριμένα στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, προ ημερών, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ότι είναι καιρός να αποσυρθεί ο όρος «παροδικός» για τον πληθωρισμό, και πρόσθεσε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να παρατείνει το πρόβλημα της ανόδου των τιμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, η κ. Γέλεν είπε ότι το καλοκαίρι φάνηκε ότι η πανδημία υποχωρούσε και ότι η οικονομία σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η εξάπλωση νέων παραλλαγών άλλαξε αυτόν τον λογισμό.

Οι δηλώσεις της απηχούν εκείνες του Πάουελ, ο οποίος είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα.

«Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη παροδικός», είπε η κ. Γέλεν. «Μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν ήταν μια εύστοχη περιγραφή του τι έχουμε να κάνουμε».

Στο 4,9%  ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ το Νοέμβριο

Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που καταγράφινται τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια.

«Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες  στην προσφορά», δήλωσε σε συνέδριο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν την υπομονή να εξετάσουν αυτές τις επιπτώσεις και να εξηγήσουν τις πολιτικές τους στους πολίτες».

Ορισμένοι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οικονομολόγοι της αγοράς αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για αυτήν την «αφήγηση», προειδοποιώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και αν είναι προσωρινές, βαραίνουν στον καθορισμό των μισθών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε άνοδο τιμών.

Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων της αγορών ομολόγων – του έκτακτου λόγω της πανδημίας (PEPP) και του τακτικού (APP)

Στο πλευρό του Πανέτα ο Όλι Ρεν

Στο πλευρό του Πανέτα τάχθηκε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο παροδικός, τον ίδιο που ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί. Ωστόσο ο Ρεν αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί από τις αρχικές εκτιμήσεις του.

Υποστήριξε ότι κατανοεί πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται εμπειρικά την άνοδο των τιμών, που διαφέρει από την μακροοικονομική ανάγνωση των οικονομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

«Παρόλα αυτά, κατά την άποψή μας, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι ως επί το πλείστον παροδικός… ακόμα κι αν ορισμένες από τις συνιστώσες του πιθανότατα θα επικρατήσουν περισσότερο το επόμενο έτος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr