Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα ο υψηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο των 40 ετών, εντείνοντας την πίεση στους καταναλωτές την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 10,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από άνοδο 9,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μέτρηση στο 9,8%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει στείλει σήμα ότι είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό υπόσχονται περαιτέρω βοήθεια σε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Απαισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι οικονομολόγοι γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στο κόστος. Η BOE αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν ξανά οι λογαριασμοί ενέργειας. Αυτό θα σήμαινε τη χειρότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αγωνίστηκε να θέσει υπό έλεγχο ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών.

Οι πραγματικοί μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ο πιο απότομος ρυθμός από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση, το 2001.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 το δεύτερο τρίμηνο, 46% λιγότερο από το αμέσως προηγούμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr