Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κάτω από το 2% το 2023 και το 2024 προβλέπει η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κάτω από το στόχο του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024, σύμφωνα με αξιωματούχους της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που επικαλείται το Bloomberg.

Ενώ η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι το επόμενο έτος ισχυρότερη από το 2,2% που προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν γιατί οι αριθμοί είναι εμπιστευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις εκτείνονται για πρώτη φορά έως το 2024 και αποτελούν βασικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ μετά την πανδημία. Οι εκτιμήσεις δεν είναι επίσημες μέχρι να δημοσιευθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σε συνέχεια της συνεδρίασης την Πέμπτη, σημειώνει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,5% το 2023.

Δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν σε αύξηση 10 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ Λαγκάρντ προσπάθησε να καθοδηγήσει τους επενδυτές ενάντια στην πρόβλεψη μιας τόσο πρώιμης κίνησης, επιμένοντας ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού, που έχει φτάσει πλέον στο 4,9%, είναι παροδική. Η εκτίμηση που δείχνει τον πληθωρισμό κάτω του 2% μπορεί να ενισχύσει αυτήν την άποψη, δίνοντας στην επικεφαλής της ΕΚΤ περισσότερα επιχειρήματα να αντιταχθεί στην ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr