Πομπέο Τσαβούσογλου
Turkey’s Foreign Minister Mevlut Cavusoglu and Acting U.S. Secretary of State Mike Pompeo take part in a working dinner at the Park of the Cinquantenaire, during a NATO Summit, in central Brussels, Belgium July 11, 2018. REUTERS/Yves Herman

Με μια ηχηρή διάψευση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και διαμηνύει ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 θα εφαρμοστούν πλήρως.

Το Στείτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις δηλώσεις που είχε κάνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνοντας τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.

Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

“Δεν υπάρχει καμία ομάδα εργασίας”

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35.

Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει νωρίτερα, αναφερόμενος στις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ, ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη στελέχωση μιας κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση του ζητήματος των S-400, ενώ υπογράμμισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για βήματα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Είχε προσθέσει μάλιστα ότι ελπίζει η νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Πηγή: economico.gr