Πολάκης Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου, ή τουλάχιστον στην μετριοπαθή πτέρυγα της Κουμουνδούρου, η συνέντευξη Τσίπρα στα ΚΟΝΤΡΑ έφερε κατ΄αρχάς ανακούφιση.

Τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και των «53» και της «Ομπρέλας» άκουσαν με ικανοποίηση τον πρόεδρο του κόμματος να αδειάζει – έστω και διακριτικά – τον «πολακισμό» και να απορρίπτει το δόγμα «κολοκοτρώνηδων» και «δοσίλογων». Αρκετοί εξ αυτών, μάλιστα, έκαναν λόγο και για «σήμα ρήξης» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με «ύφος και το ήθος» Πολάκη.

“Ούτε η ΝΔ είναι με τους δοσίλογους, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα”

«Ούτε η Ν.Δ είναι η παράταξη των δοσιλόγων ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη του Κουφοντίνα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι το μείζον είναι να “μιλάμε με όρους παρόντος και μέλλοντος” και να δούμε τι έχουν να κομίσουν οι δυο αυτές παρατάξεις στο εξής.

Πριν όμως προλάβει καν να… αποδελτιωθεί η συνέντευξη Τσίπρα, η απάντηση ήρθε, σε αδιαπραγμάτευτους τόνους, από τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη. Ο πρώην υπουργός επέλεξε την συνήθη οδό του πολιτικού ακτιβισμού… μέσω Facebook για να παραδώσει μαθήματα ιστορίας και αντιπολίτευσης στον πρόεδρο του κόμματός του:

Πολάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφει, τελεία και παύλα…

«Να το επαναλάβω», έγραψε, «για να τελειώνουμε τις «παρανοήσεις»:Η ιστορία της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους είναι η ιστορία της πάλης δυο παρατάξεων.
Της προοδευτικής δημοκρατικής αριστερής που εξέφραζε την κοινωνική πλειοψηφία ΚΑΙ της συντηρητικής ,δεξιας και ακροδεξιας  που εξέφραζε την εκάστοτε μειοψηφία των εκμεταλλευτών και της ολιγαρχίας.
Η πρώτη ειχε Κολοκοτρωνηδες,Μακρυγιαννηδες ,αγωνιστές  της εθνικής ανεξαρτησίας και των εργατικών δικαιωμάτων,,Βελουχιωτηδες ,114,Πολυτεχνείο ,Αλλαγή
Η δεύτερη φτιάχτηκε από τους κοτζαμπασηδες τους Τουρκοκρατίας και σε αυτήν βρήκαν καταφύγιο,από μαυραγορίτες και δοσιλογους μέχρι  υπόκοσμο των Γκοτζαμανηδων  και χουντικούς!!
Τέλεια και παύλα !
Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει !»

Το άδειασμα… Τσίπρα από τον Πολάκη

Εν ολιγοις, ο Παύλος Πολάκης δεν έστειλε τα… χαιρετίσματά του μόνον στον Νίκο Μπίστη, τον Νίκο Φίλη και τον Στέλιο Κούλογλου που πρώτοι είχαν αποδοκιμάσει την θέση του περί «δωσίλογων» της ΝΔ και «κολοκοτρώνηδων» του ΣΥΡΙΖΑ. Εστειλε χαιρετίσματα αι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με το καθαρό μήνυμα ότι θα συνεχίσει να λέει και να κάνει ό,τι θέλει – ενδεχομένως και να επιβάλει την κομματική γραμμή ερήμην των προεδρικών προθέσεων.

Απάντηση από το προεδρικό επιτελείο της Κουμουνδούρου δεν υπήρξε, ούτε πρόκειται, κατά τις πληροφορίες, να υπάρξει. Υπάρχει όμως το ανοιχτό ερώτημα εάν «τελικά ο Τσίπρας άδειασε τον Πολάκη ή ο Πολάκης τον… Τσίπρα», όπως το θέτει χαρακτηριστικά μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το αντιπολιτευτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι το ερώτημα της, μειοψηφικής, εκείνης πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί πως, είτε με την ανοχή – έως τώρα τουλάχιστον -, είτε ακόμη και με την σιωπηλή ενθάρρυνση του Αλέξη Τσίπρα, ο «πολακισμός» έχει παγιωθεί ως το κυρίαρχο αντιπολιτευτικό, και πολιτικό, δόγμα του κόμματος. Και εξακολουθεί να διώχνει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, κόντρα σε κάθε διακήρυξη μετασχηματισμού και διεύρυνσης.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ, δήλωσε έστω και ελαφρώς ενοχικά – «κακά τα ψέματα» είπε – πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης. Ή, τουλάχιστον, θέλει να είναι. Μίλησε επίσης για την ανάγκη το κόμμα να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στον ρεαλισμό και να παρουσιάσει εφαρμόσιμο σχέδιο που να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία

Δεν είπε, ούτε αυτό την φορά,  όμως ποιο είναι αυτό το «εφαρμόσιμο σχέδιο», ούτε εάν και πως μπορεί να προκύψει μέσα από την αντιπολίτευση των «κολοκοτρώνηδων» και των δοσίλογων».

Αντιθέτως, αμέσως μετά την συνέντευξη Τσίπρα οι δύο πρώτες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κήρυτταν νέο πόλεμο κατά της κυβέρνησης για το σίριαλ Φουρθιώτη και για το εάν θα γραφτεί ή δεν θα γραφτεί το… όνομα της Λίνας Μενδώνη στην πλακέτα για τα έργα στην Ακρόπολη. Ως προς το δεύτερο, μάλιστα, υπήρξε και προσωπική δήλωση Τσίπρα. Προφανώς, διότι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πρόκειται για δύο θέματα ύψιστης προτεραιότητας στο κοινωνικό αίτημα για «εφαρμόσιμο σχέδιο» εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Πηγή: economico.gr