Πολάκης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας έχει πρόβλημα με τον Παύλο Πολάκη – για την ακρίβεια, έχει νέο πρόβλημα: Η διαφοροποίηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τα εμβόλια, την επάρκεια των κλινικών δοκιμών τους και την χρησιμότητά τους είναι σοβαρή διότι, στην πράξη, τινάζει στον αέρα το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει τον εμβολιασμό.

Ο Πολάκης (ξανα)έβαλε γκολ στα δίχτυα του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι επίσης σοβαρή γιατί φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας απέναντι στην κυβέρνηση – αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας – την ώρα που ξεκινά μια μεγάλη, δύσκολη και σύνθετη συζήτηση: Η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών και άλλων ειδικών επαγγελματικών ομάδων, καθώς και για την χορήγηση προνομίων στους εμβολιασμένους.

Εδώ, η διαφοροποίηση Πολάκη δίνει εκ προοιμίου «όπλο» στην κυβέρνηση για να αποκρούσει τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις – δίκαιες ή άδικες – εκφράσει η Κουμουνδούρου, χρεώνοντας συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ στάση άρνησης και υπονόμευσης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Επιπλέον, ενισχύει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν χειρότερη.

Η δημόσια αμφισβήτηση, άλλωστε, των εμβολιασμών από τον πρώην υπουργών πρόσφερε ήδη το πρώτο δώρο στην κυβέρνηση: Την διευκόλυνε να ξεφύγει από την κριτική από τους χειρισμούς στην υπόθεση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες αρχικά άνω των 30 ετών και, στην συνέχεια, άνω των 60 ετών.

Όλα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς το τελευταίο διήμερο στην Κουμουνδούρου. Και οι πληροφορίες λένε ότι κανείς δεν ήταν ευτυχής με τον Παύλο Πολάκη και, ειδικά αυτή την φορά, δεν ήταν καθόλου ευτυχής και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι… μερικές διευκρινήσεις Πολάκη

Γι αυτό και υπήρξε σύσταση-οδηγία προς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να «μαζέψει» τα όσα είπε. Ο Παύλος Πολάκης συμμορφώθηκε μερικώς ανασκευάζοντας με τον… δικό του, πάντα διαφορετικό τρόπο: Δεν πήρε πίσω τις απόψεις του κατά των εμβολίων ούτε δήλωσε ότι θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Απλώς διευκρίνισε πως όσα λέει αποτελούν προσωπικές του απόψεις και ότι στηρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας. «Όσα λέω είναι οι προσωπικες επιστημονικές μου απόψεις και θέσεις.

Έχω στηρίξει την κεντρική θέση του κομματος μου σε όλη τη διάρκεια της πανδημιας ,διατύπωσα με σαφήνεια τη γνώμη μου σε ποιες ομαδες έπρεπε να γίνει ο εμβολιασμός με βάση και τα αποτελέσματα που αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Να σταματήσει λοιπόν να ρωτά η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς για τις προσωπικές μου απόψεις”, έγραψε στο Facebook.

Ξανθός: “Οποιος αμφισβητεί τα εμβόλια βλάπτει την δημόσια Υγεία”

Για να μαζευτεί το θέμα επιστρατεύτηκε και ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός – στον οποίον, παρεμπιπτόντως, αρκετοί εντός Κουμουνδούρου χρεώνουν «επίμονα υποτονική» αντιπολιτευτική στάση. Στην χθεσινή συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ανδρέας Ξανθός «άδειασε», χωρίς να τον κατονομάζει, τον Παύλο Πολάκη λέγοντας, λίγο ως πολύ, ότι οι δηλώσεις του βλάπτουν την δημόσια Υγεία:

«Με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα», είπε, «που τεκμηριώνουν τον υψηλό βαθμό προστασίας από σοβαρή νόσηση που παρέχουν όλα τα εμβόλια, δεν μπορεί πλέον να έχει βάση η συζήτηση περί μη αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια, ακόμα και στα σημερινά ποσοστά (40% των ενηλίκων με μία δόση και 27% με δύο δόσεις), έχουν συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και στην υποχώρηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στη χώρα.  Οποιος το αμφισβητεί αυτό, ακόμα και με επιστημονικοφανή επιχειρήματα, βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία».

Εν ολίγοις, ο Ανδρέας Ξανθός φωτογράφισε ως επιβλαβείς τις απόψεις που εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης (επικαλούμενος, μάλιστα, την «επιστημονσύνη» του).

Η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

Το πρόβλημα είναι πως το «άδειασμα» αυτό δεν αρκεί για να αναστρέψει την πολιτική ζημιά που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος παρά την ενόχλησή του δεν μπορεί, ή δεν θέλει, να προχωρήσει σε ανάλογο «άδειασμα» του Παύλου Πολάκη.

Η ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει «ξεκάθαρα» αν στον ΣΥΡΙΖΑ «συστήνουν στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας; Εκφράζει ή όχι ο κ. Πολάκης την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ;». «Όσο συνεχίσει να κρύβεται ο κ. Τσίπρας υιοθετεί τη δημόσια σύσταση Πολάκη να μην εμβολιάζονται οι κάτω των 60 επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι Τσίπρας = Πολάκης και ότι οι Έλληνες είχαν άγιο στις 7 Ιουλίου του 2019!».

Η ασυλία Πολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως και πάλι δεν απάντησε. Όπως δεν είχε απαντήσει και την Τετάρτη, όταν τον πίεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ίδιο θέμα στην Βουλή.

Οπότε μάλλον εύλογα πολλοί στην Κουμουνδούρου αναρωτιώνται γιατί κάθε φορά που δείχνει «στριμωγμένη» σε κάποιο θέμα η κυβέρνηση, ο Παύλος Πολάκης σπεύδει να της δώσει διέξοδο. Και, κυρίως, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας του χορηγεί ασυλία για να το κάνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr