Ο Πούτιν «αρχίζει πόλεμο» και με τους ολιγάρχες του

Με τους ισχυρότερους ολιγάρχες της Ρωσίας τα βάζει πλέον ο Πούτιν, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά και να πλήξει με πλάγιο τρόπο τη Δύση.

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε στις 16 Απριλίου ο Ρώσος πρόεδρος, ρωσικές εταιρείες που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια, υποχρεούνται να αποχωρήσουν από αυτά, και, φυσικά, οι ολιγάρχες ιδιοκτήτες τους να χάσουν τα μερίσματα που ως σήμερα εισπράττουν σε ξένα νομίσματα, αλλά και να αναδιαρθρώσουν τη δομή των επιχειρήσεών τους.

Αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων

Ρώσοι μεγιστάνες και άτομα που έως σήμερα θεωρούνταν «άνθρωποι του Πούτιν», όπως ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο Αλεξέι Μορντασόφ και Βλαντίμιρ Λίσιν, καλούνται να παρέμβουν δραστικά στην ιδιοκτησιακή δομή των επιχειρήσεων που κατέχουν μέσω μετοχών σε ξένα χρηματιστήρια. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θεωρείται ότι θα τους προκαλέσει μεγάλες ζημιές και μείωση των περιουσιών τους.

Το διάταγμα προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση παραστατικών αποδείξεων σε συνάλλαγμα πρέπει να σταματήσει 10 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, ενώ οι ξένοι κάτοχοι των ακυρωμένων αποθεμάτων θα λάβουν κοινές μετοχές που τοποθετούνται σε λογαριασμούς μη κατοίκων στη Ρωσία. Πάντως, όλες οι μεγαλές κεφαλαιαγορές έχουν «παγώσει» τις ρωσικές μετοχές αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Μιλώντας στην εφημερίδα Kommersand, o Βλαντίμιρ Λίσιν σήμείωσε χαρακτηριστικά ότι «πλήττονται τα δικαιώματα των μετόχων που πιστεύουν στη Ρωσία και έχουν επενδύσει στη ρωσική αγορά για πολλά χρόνια και που δεν μπορούν να κατέχουν ρωσικές μετοχές άμεσα. Δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και υπάρχει ο κίνδυνος απλώς να χαθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ζάμπλουτοι Ρώσοι είδαν τις τεράστιες περιουσίες τους να «παγώνουν» στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να «ξεκαθαρίσει λογαριασμούς» και με τους Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων θεωρείται ότι απέκτησαν τις περιουσίες τους χάρη στη φιλία τους με τον Ρώσο πρόεδρο και κάποιοι θεωρούνταν ως το «μακρύ χέρι» του Πούτιν στη Δύση.

Η Βρετανία «διαγράφει» το Χρηματιστήριο της Μόσχας

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη φυγή πλούτου από τη χώρα, αλλά και να σταθεροποιήσει το ρούβλι που μετά από μια αρχική ελεύθερη πτώση, άρχισε πάλι να ανακτά την αξία του στις διεθνείς χρηματαγορές, εν μέρει και χάρη στη συνεχιζόμενη εξαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων στη Δύση.

Εν τω μεταξύ, η φορολογική αρχή της Βρετανίας αποφάσισε να ανακαλέσει την αναγνώριση που είχε δώσει στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, καταφέρνοντας νέο χτύπημα στην ήδη παραπαίουσα ρωσική οικονομία. H απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι επενδυτές χάνουν συγκεκριμένα φορολογικά προνόμια στη Βρετανία, όταν κάνουν συναλλαγές στο ρωσικό χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr