Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι έτοιμες για τις πρώτες “πρόσωπο με πρόσωπο” ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από δύο εβδομάδες, αλλά υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν επίσης τις πιθανότητες για μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά το γεγονός ότι οι διαπρσγματεύσεις επαναλαμβάνονται και πάλι – μετά από τη σκληρή και αναποτελεσματική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 10 Μαρτίου – είναι προφανώς σημάδι κάποιων αλλαγών στα παρασκήνια, με δεδομένο ότι η εισβολή της Ρωσίας έχει βαλτώσει.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν δίνει αυτή την εντύπωση. «Όλα όσα έχω δει είναι ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε αυτό το σημείο», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας σκιαγράφησε έναν πιθανό τρόπο τερματισμού της κρίσης το Σαββατοκύριακο.

Έπεσε η Μαριούπολη, άντεξε το Ιρπίν

Στο μεταξύ, μετά από σχεδόν ένα μήνα άγριων μαχών και ισοπέδωσης της πολης, η Μαριούπολη φαίνεται ότι έπεσε, στο μεγαλύτερο τμήμα της, στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Στην πόλη, 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι και να ζούν σε άθλιες συνθήκες.

Αντίθετα, ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. “Έχουμε καλά νέα σήμερα – ο Irpin απελευθερώθηκε”, είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω επιθέσεις και ότι θα αμυνθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr