Πούτιν ολοκληρωτικό πόλεμο

Δυτικά μέσα – επικαλούμενα αμερικανικές, αλλά και ρωσικές πηγές – θεωρούν ότι ο Πούτιν ετοιμάζει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, επιδιώκοντας “επιτέλους μια σαφή νίκη”.

Σύμφωνα με Ρώσους και δυτικούς αξιωματούχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τον όρο «ειδική επιχείρηση» που χρησιμοποιεί αναφερόμενος στη στρατιωτική εισβολή και να κηρύξειο μια λοκληρωτική επίθεση στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το κακό ηθικό του στρατού του για τις αποτυχίες που σημείωσε κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Δεν είναι μάλιστα απίθανο, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Independent, αυτό να συμβεί την “Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας” στις 9 Μαΐου.Το ίδιο σενάριο βάζει στο τραπέζι και η επίσης βρετανική Telegraph, υποστηρίζοντας -επικαλούμενη ρωσικές πηγές- πως οι στρατηγοί του Πούτιν θέλουν να εκδικηθούν για τις αποτυχίες της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Κατεβάζει τους τόνους ο Λαβρόφ

Και ενώ το σενάριο αυτό διακινείται και αναπαράγεται από δυτικά μέσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση χθες Κυριακή ότι:

  • «Η επερχόμενη επέτειος της απελευθέρωσης της Ρωσίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα έχει καμία σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία»

«Οι στρατιώτες μας δεν θα βασίσουν τις ενέργειές τους σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε εάν η επέτειος της 9ης Μαΐου θα σηματοδοτήσει μια καμπή στη σύγκρουση.

«Θα τιμήσουμε τη νίκη μας με πανηγυρικό τρόπο, αλλά ο χρόνος και η ταχύτητα αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την ανάγκη ελαχιστοποίησης των κινδύνων για τους αμάχους και τους Ρώσους στρατιώτες», πρόσθεσε.

Κολοσσιαίες οι απώλειες των εισβολαίων

Μέχρι στιγμής πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστα κέρδη κατά τη διάρκεια της ανανεωμένης επίθεσής τους στο Ντονμπάς, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί «κολοσσιαίες» απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου,

  • η Ρωσία αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να αναδιατάξει μονάδες από αποτυχημένες επιθέσεις τους στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου:

  • «Η Ρωσία ελπίζει να διορθώσει ζητήματα που είχαν περιορίσει προηγουμένως την εισβολή της με τη γεωγραφική συγκέντρωση της μαχητικής ισχύος, τη συντόμευση των γραμμών ανεφοδιασμού και την απλοποίηση της διοίκησης και του ελέγχου.
  • Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να επανατοποθετήσει εξαντλημένες και ανόμοιες μονάδες από τις αποτυχημένες προόδους στη βορειοανατολική Ουκρανία. Πολλές από αυτές τις μονάδες είναι πιθανό να υποφέρουν από εξασθενημένο ηθικό.
  • Παραμένουν οι ελλείψεις στον τακτικό συντονισμό της Ρωσίας. Η έλλειψη δεξιοτήτων σε επίπεδο μονάδας και η ασυνεπής αεροπορική υποστήριξη άφησαν τη Ρωσία ανίκανη να αξιοποιήσει πλήρως τη μάζα μάχης της, παρά τις τοπικές βελτιώσεις».

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 30 April 2022

Οι καθοριστικές οκτώ ημέρες

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η 9η Μαΐου είναι το επόμενο αποφασιστικό ορόσημο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, λένε, η Ρωσία είτε θα βρει τον τρόπο να κηρύξει κάποιου είδους νίκη και να σταματήσει τις μάχες, είτε η 9η Μαΐου θα προκαλέσει τη μετάβαση από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στον «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Τότε η Ρωσία θα αναλάβει μια κινητοποίηση σε εθνική κλίμακα για να νικήσει την Ουκρανία, με την εισβολή της Μόσχας να κλιμακώνεται περαιτέρω.

Επί του εδάφους, όμως, οι δυνάμεις του Πούτιν είναι πλέον διασκορπισμένες, εξαντλημένες και δεν παρουσιάζουν πραγματικά σημάδια ανανέωσης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί και παρατηρητές των μυστικών υπηρεσιών λένε στο Newsweek ότι η μεγάλη επίθεση που αναμένεται στο νότο έχει ήδη μετατραπεί σε αδιέξοδο: καμία πλευρά δεν μπορεί να νικήσει πλήρως την άλλη, λένε.

Δεν μπορεί να υποστηρίξει επίθεση στο γιγαντιαίο μέτωπο 

«Η Ρωσία εξαρτάται και πάλι από τις αεροπορικές επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρά πυροβολικού και πυραύλων για να ανοίξει το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν» δήλωσε στο Newsweek, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία, προκειμένου να συζητηθούν επιχειρησιακά θέματα.

«Αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει μια επίθεση στο γιγαντιαίο μέτωπο που έχει πλέον δημιουργήσει. Οι υπερ-κινητοποιημένες ουκρανικές δυνάμεις, όχι μόνο έχουν αντέξει, αλλά έχουν προχωρήσει μάλιστα σε ορισμένα σημεία. Οι Ουκρανοί βλέπουν τον εχθρό να παραπαίει και πάλι. Ναι, η Ρωσία πολεμάει, αλλά η Ουκρανία κερδίζει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr