Το «χαρτί» του «πολέμου των πολιτισμών» επιχειρεί να παίξει ο Ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να αιτιολογήσει τη συνεχιζόμενη αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία.

«Ακυρώνουν το λαό μας»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ. «Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο Ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκρίσεις με τους ναζί

«Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους Ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», συμπλήρωσε ο Πούτιν. Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνέκρινε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές. «Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

«Υβριδικός πόλεμος»

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη πως ένας υβριδικός ολοκληρωτικός πόλεμος έχει κηρυχθεί σε βάρος της Ρωσίας Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε: «Σήμερα έχει κηρυχθεί ένας πραγματικός υβριδικός πόλεμος, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιείται από τη ναζιστική Γερμανία, χρησιμοποιείται τώρα από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς όταν λένε τι θέλουν να κάνουν με τη Ρωσία. Και οι στόχοι δεν κρύβονται: να καταστρέψουν, να σπάσουν και να στραγγαλίσουν τη ρωσική οικονομία και τη Ρωσία συνολικά».

Πυρά κατά ΗΠΑ

Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κορύφωση της πολιτικής των δυτικών χωρών για τον περιορισμό της Ρωσίας. Η κατάσταση έχει οδηγηθεί στα άκρα. Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες της κορύφωσης της πολιτικής περιορισμού της Ρωσίας που η Δύση ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής», προσθέτοντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο «δεν αφορά τόσο την Ουκρανία», αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας παγκόσμιας τάξης.

Οι στόχοι του Πούτιν

Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχουν ήδη συμπληρώσει ένα μήνα και, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, ο πόλεμος κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνει για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βλέπει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να υπόκεινται σε μεγάλες απώλειες και την οικονομία της χώρας να παραπαίει, αλλά και τις φωνές για παύση των εχθροπραξιών να πολλαπλασιάζονται δραματικά. Έτσι, εκτιμάται ότι παίζει το χαρτί του «πολέμου των πολιτισμών», προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα βλέπουν σταδιακά ότι μετατρέπονται σε παρίες διεθνώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr