Το γνωμικό ότι “το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια” φαίνεται ότι επιχειρεί να πιστοποιήσει το καθεστώς της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Ξένοι πράκτορες”

Έτσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει “ξένους πράκτορες”. Το μέτρο υποχρεώνει τα “χαρακτηρισμένα” μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η “τοποθέτηση” της Deutsche Welle στο μητρώο ξένων πρακτόρων μέσων ενημέρωσης σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας ρωσικής νομοθεσίας και “βάσει των εγγράφων που ελήφθησαν από εξουσιοδοτημένες κρατικές αρχές”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του τμήματος.

Οι απαγορεύσεις

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι διαπιστεύσεις όλων των υπαλλήλων της γερμανικής τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής εταιρείας ακυρώθηκαν και η μετάδοσή της στη Ρωσία απαγορεύτηκε.

Στις 4 Φεβρουαρίου, το γραφείο της DW στη Μόσχα έκλεισε. Αυτό έγινε ως απάντηση στην απαγόρευση της μετάδοσης του καναλιού RT DE στη Γερμανία. Η Μόσχα κινεί επίσης τη διαδικασία για την αναγνώριση της Deutsche Welle ως πράκτορα ξένων μέσων ενημέρωσης, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Διακόπτει η Νοβάγια Γκαζέτα

Παράλληλα, η ρωσική εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα, ο διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ είχε τιμηθεί πέρυσι με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της όπως και την παρουσία της μέσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι να τερματισθεί η “ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας”.

Η εφημερίδα η οποία απομάκρυνε από την ιστοσελίδα της δημοσιεύηματα που αφορούσαν στην στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία βάσει του νέου νόμου, ανακοίνωσε ότι έλαβε δεύτερη προειδοποίηση απο την ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, η οποία και σημαίνει την διακοπή της έκδοσης της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr