Μπορεί η Ρωσία να μην υλοποίησε -ακόμα…- τον χειρότερο εφιάλτη της Ευρώπης και να ανακοίνωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream I θα επανέλθει σε λειτουργία από την Πέμπτη, ωστόσο, η Μόσχα συνεχίζει τα «παιχνίδια τρόμου» με την ενέργεια.

Αμφιβολίες για τη λειτουργία

Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε «αμφιβολίες» για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός, επικαλούμενος την κατάσταση της τουρμπίνας. «Μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο εξοπλισμός του Nord Stream 1 από τη διαδικασία της συντήρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί μετά την επιστροφή του από τον Καναδά και ο Nord Stream να σταματήσει».

Η απόφαση του Καναδά

Ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση του Καναδά να καθυστερήσει την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream δεν είναι πολιτική και δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ένας εξοπλισμός χρειάζεται επισκευή, η οποία και είναι προγραμματισμένη. Δεν παραχωρείται από τον Καναδά, επειδή έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Gazprom, παρόλο που πρόκειται για εργοστάσιο της Siemens. Θα σας πω γιατί το έκανε ο Καναδάς. Επειδή παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σχεδιάζει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά» σημείωσε ο Πούτιν.

«Παίζει με τα νεύρα» της Ευρώπης

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το gazzeta.ru, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι «η Gazprom δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα επίσημο έγγραφο ότι η τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 θα επιστραφεί σύντομα στη Ρωσία από τον Καναδά». Διαφορετικά, αν η Ρωσία δεν λάβει την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει μόλις 30 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δηλαδή το μισό απ’ ό,τι τώρα, δήλωσε ο Πούτιν. Στην ουσία ο Ρώσος πρόεδρος «παίζει με τα νεύρα» της Ευρώπης και τη φέρνει και σε σύγκρουση με την Ουκρανία για το ζήτημα της τουρμπίνας.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Ρωσία τελικά θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία και προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο κατ’ αρχάς με παραινέσεις προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης, αλλά και αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, αλλά και σε μορφή LNG. Πάντως, η ΕΕ προετοιμάζεται για δύσκολο χειμώνα, είτε με τα παιχνίδια του Πούτιν είτε χωρίς αυτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr