Το «χαρτί» της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, με έμφαση το φυσικό αέριο, συνεχίζει να παίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο σκληρό «πόκερ» που έχει ανοίξει με τη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ακόμα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς Aνατολάς καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές. «Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από την Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά» δήλωσε ο Πούτιν.

«Δεν υπάρχει λογικό υποκατάστατο»

Μιλώντας στη διάρκεια σύσκεψης στη Μόσχα για τα ενεργειακά, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Οι λεγόμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του φυσικού αερίου. Απλώς δεν υπάρχει λογικό υποκατάστατο για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι δυνατόν να υπάρξει, αλλά τώρα απουσιάζει, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό: απλά δεν υπάρχουν ελεύθεροι όγκοι στην παγκόσμια αγορά και οι προμήθειες από άλλες χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να σταλούν στην Ευρώπη, θα κοστίσουν στους καταναλωτές πολλές φορές περισσότερο».

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος μπορεί να γίνουν πολύ οδυνηρές, και πρώτα απ’ όλα για τους εμπνευστές μιας τέτοιας πολιτικής. Παρά το προφανές σε όλους, οι ευρωπαϊκές χώρες μιλούν συνεχώς για άρνηση των ρωσικών προμηθειών, οι οποίες αποσταθεροποιούν περαιτέρω την αγορά και τις ίδιες, καθώς διογκώνουν τις τιμές, κυρίως για τους πολίτες τους».

Προειδοποίηση για τις πληρωμές

Ο Ρώσος πρόεδρος ακόμα ότι οι τράπεζες σε «μη φιλικές χώρες» καθυστερούν τις πληρωμές για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. «Υπάρχουν αποτυχίες στην πληρωμή των εξαγωγικών παραδόσεων των ρωσικών ενεργειακών πόρων. Τράπεζες από μη φιλικές χώρες καθυστερούν τη μεταφορά των πληρωμών. Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη τεθεί η υποχρέωση να μεταφερθούν οι πληρωμές για τους ενεργειακούς πόρους σε εθνικά νομίσματα, να απομακρυνθούμε σταδιακά από το δολάριο και το ευρώ», είπε σε απειλητικό ύφος

Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες ώστε να το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας να μπορεί να δεχθεί μεγάλο όγκο συναλλαγών στο εθνικό νόμισμα, «δείχνοντας» έτσι την απαίτηση προς τις μη φιλικές χώρες να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, την οποία επικύρωσε μια διάταγμα που υπέγραψε στις 31 Μαρτίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα πως στην επαφή του με τον Πούτιν, έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι πληρωμές για το αέριο μπορούν, ακόμα, να γίνονται σε ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr