Παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει τα «παιχνίδια» σχετικά με τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και το νόμισμα πληρωμής τους.

Και με νόμο η πληρωμή σε ρούβλια

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Μόσχα, ο Πούτιν υπέγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης προεδρικό διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, αφού πρώτα επεξεργάστηκε το σχέδιο που του πρότειναν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Gazprom. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, για να μπορέσουν οι δυτικές χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες», εάν δεν πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου. «Οι υπάρχουσες συμβάσεις για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα σταματήσουν να ισχύουν σε περίπτωση άρνησης πληρωμής σε ρούβλια» ανέφερε ο Πούτιν. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν έτοιμοι να παραμελήσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, μόνο για να ικανοποιήσουν τον υπερατλαντικό άρχοντά τους» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τη συμπόρευση των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ.

Στα σκουπίδια η «σταδιακή μετάβαση»

Τους όρους του νέου σχεδίου για το φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε και πηγή από τη Gazprom, σύμφωνα με το Russia Today. «Το σχέδιο που προτάθηκε (και τελικά υπεγράφη) απαιτεί το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα από έναν ξένο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Η πληρωμή από τον αγοραστή στην Gazprom θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ρούβλια». Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Τετάρτη το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι τρέχουσες συμβάσεις φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, λέγοντας ότι «αυτό που κατάλαβα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος, είναι ότι η μετατροπή της πληρωμής… είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Απειλές από την Gazprom

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει επιλογές για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες και την αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών, ανέφερε την Πέμπτη η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. «Η Gazprom… εργάζεται πράγματι σε μια επιλογή πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου σε “μη φιλικές χώρες” και αξιολογεί τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», έγραψε η εφημερίδα.

Η Kommersant ανέφερε ότι η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα ενώ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Οι χώρες της ΕΕ, όπου η Gazprom αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου, έχουν δηλώσει ότι αρνούνται να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πελάτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να στραφούν στις πληρωμές σε ρούβλια από σήμερα, Πέμπτη, καθώς «οι πληρωμές και η παράδοση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».

Απορρίπτουν Γαλλία και Γερμανία

Όπως ήταν φυσικό, Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν εκ νέου το σχέδιο της Ρωσίας, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr