Στη δημόσια παραδοχή ότι η Ομάδα Wagner, του Γεβγένι Πριγκόζιν αποτελούσε το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, την ώρα που ο ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας βρίσκεται στη Λευκορωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η μισθοφορική οργάνωση Wagner χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, το οποίο δαπάνησε 86 δισεκατομμύρια ρουβλία (1 δισεκατομμύριο δολάρια) μεταξύ Μαΐου του 2022 και Μαΐου του 2023.

Τα κέρδη του Πριγκόζιν

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν, που ηγήθηκε στην σύντομης ανταρσίας το περασμένο Σάββατο, κέρδισε επίσης πολλά κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα της εστίασης και του κέτερινγκ, λέγοντας ότι εισέπραξε 80 δισ. ρούβλια από τις δραστηριότητές του αυτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν πόσα χρήματα δόθηκαν στην Wagner και πόσα δαπάνησε ο αρχηγός της. Προσέθεσε, δε, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» της ένταξής τους στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις, ότι οι μαχητές της Wagner ενέπνεαν θαυμασμό και σεβασμό στους Ρώσους, καθώς «καθώς έδειχναν θάρρος και ηρωισμό».

Σεβασμός στους μαχητές

«Οι στρατιώτες μας, αξιωματικοί του ρωσικού στρατού, εθελοντές μαχητές εργάστηκαν σε συνθήκες μάχης με μεγάλη αφοσίωση και επίσης έδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία, αλλά όσοι υπηρέτησαν και εργάστηκαν για την Wagner έδειχναν επίσης σεβασμό στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους μισθοφόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν ήδη κάλεσε τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης να υπογράψουν το συμβόλαιο ουσιαστικής απορρόφησής τους από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ η FSB «έκλεισε» την έρευνα κατά της Wagner, την ώρα που ο Πριγκόζιν διαφεύγει στη Λευκορωσία, προσπαθώντας να βρει τρόπο διάσωσής του.

H τελευταία προσπάθεια

Αναλυτές θεωρούν ότι η ανταρσία της Wagner ήταν μια προσπάθεια του Πριγκόζιν να ανακτήσει την επιρροή του στον Πούτιν, ο οποίος, παρότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις τους στην Ουκρανία, εντούτοις μοιάζει να στηρίζει τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και τον Α/ΓΕΕΘΑ του, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Ενδεικτικά σημειώνουν ότι, παρά την επιτυχία της Wagner στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν ενέκρινε το σχέδιο του Σόιγκου, ώστε οι μαχητές σε ιδιωτικούς στρατούς να υποχρεωθούν να συνάψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας, ουσιαστικά αφαιρόντας από τον Πριγκόζιν τον έλεγχο και την επιρροή στους άνδρες της Wagner.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr