Όποια εταιρεία δεν καταφέρνει να εκπληρώσει κρατικά συμβόλαια στον αμυντικό τομέα υπό τους όρους του αμυντικού τομέα, θα τίθεται σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα έχει την δικαιοδοσία να θέτει σε διαθεσιμότητα διευθυντές και μετόχους της εκάστοτε εταιρείας που δεν συμμορφώνεται.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Βιομηχανίας να διορίζει διαχειριστή που θα αναλαμβάνει την διοίκηση των εν λόγω εταιρειών.

Ο Πούτιν είχε επιβάλει τον Οκτώβριο στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα έχει καταλάβει μερικώς ισχυριζόμενη ότι είναι δικά της εδάφη, μια κίνηση την οποία καταδίκασαν ως παράνομη οι περισσότερες χώρες.

Ο Πούτιν πολεμώντας ένα χρόνο με την Ουκρανία, δεν έχει επεκτείνει την ισχύ του στρατιωτικού νόμου σε όλη την Ρωσία, αλλά έχει εντάξει με επιτυχία την οικονομία στην υπηρεσία του πολέμου, με τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση με τρεις βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες του ρωσικού στρατού.

Το νέο διάταγμα θα εφαρμόζεται σε εταιρείες που «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει κρατικής σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της μη λήψης μέτρων για την εγγύηση των παραδόσεων της παραγωγής».

Ερωτηθείς νωρίτερα κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν ο στρατιωτικός νόμος θα επιβληθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό συνιστά αρμοδιότητα του προέδρου, αλλά δεν είπε εάν ο Πούτιν σχεδιάζει να προβεί σε μια τέτοιου είδους κίνηση.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο μεταξύ, την Παρασκευή συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, γεγονός που προκάλεσε φόβους για επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι χρειάζεται να συζητηθούν πρόσθετα «μέτρα κατά της τρομοκρατίας» για να προστατευθούν οι υποδομές που ελέγχονται από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει χθες ότι η Ρωσία δέχθηκε «τρομοκρατική επίθεση» στην περιοχή του Μπριάνσκ που βρίσκεται νότια και συνορεύει με την Ουκρανία και υποσχέθηκε να συντρίψει την ομάδα των σαμποτέρ που άνοιξε πυρ κατά αμάχων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία ότι οργάνωσε μια ψευδή «πρόκληση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr