Μπροστά με μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν Τούρκοι επιχειρηματίες που συνομίλησαν με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Μ. Σάτερφιλντ, προκειμένου να του μεταφέρουν αιτήματά τους, τα οποία με τη σειρά του θα διαβίβαζε στον εκλεγμένο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σκληρή γραμμή για τις κυρώσεις

Η συζήτηση «πήγε νότια», κατά την αμερικανική έκφραση, όταν τα μέλη του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (ΤΑΙΚ) έθεσαν στον Σάτερφιλντ το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μουράτ Γιετκίν, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν φάνηκε… καθόλου διπλωματικός στις απαντήσεις του όσον αφορά στο ζήτημα αυτό. Αντιθέτως, άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις, όσο η Τουρκία επιμένει στην ενεργοποίηση και χρήση των S-400.

Τέσσερα κρίσιμα σημεία

Μπορεί ο Σάτερφιλντ σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΤΑΙΚ να δήλωσε στην συνάντηση ότι «οι κυρώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς παραμένει ανοιχτό στο εμπόριο», ωστόσο έκανε απολύτως σαφή τέσσερα σημεία τα οποία προκαλούν τεράστιο προβληματισμό στην Άγκυρα. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Οι κυρώσεις θα παραμείνουν όσο η Τουρκία εμμένει στην αγορά των S-400.
  2. Οι κυρώσεις δεν μπορούν να αρθούν, καθώς πέρασαν από το Κογκρέσο και πλέον έχουν γίνει νόμος των ΗΠΑ.
  3. Στους τομείς όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δηλαδή, στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, απαγορεύεται το εμπόριο.
  4. Υπάρχει η πιθανότητα οι κυρώσεις να απλωθούν και σε άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας της Τουρκίας.

Παγωμάρα

Ο Γιετκίν αναφέρει ότι τα μέλη του Συμβουλίου «παγωσαν» ακούγοντας το αυστηρό ύφος του Σάτερφιλντ, ενώ σημειώνει ότι το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και ως εκ τούτου μπορεί να λυθεί μόνο πολιτικά, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, τονίζοντας, επίσης ότι ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος δεν γνωρίζει πόσο έτοιμη είναι η Άγκυρα για τον Μπάιντεν.

Από την άλλη, επισήμανε ότι είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να υπαναχωρήσει στο ζήτημα των S-400, αν και άφησε να εννοηθεί ότι σε επερχόμενη συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, ίσως υπάρξει μια προσπάθεια συνεννόησης.

Πηγή: economico.gr