Πούτιν υπονόμευση

Το αφεντικό των μισθοφόρων του Wagner, ο Yevgeny Prigozhin, ο οποίος παραμένει ενεργός παρά το γεγονός ότι ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας κατά των ανώτατων στελεχών του ρωσικού στρατού τον περασμένο μήνα, χαιρέτισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα ως καλή είδηση και προσέφερε τις υπηρεσίες των μαχητών του για την αποκατάσταση της τάξης.

Με ένα φωνητικό μήνυμα του ο Prigozhin στα κανάλια της εφαρμογής Telegram που συνδέονται με τους Wagner,  χωρίς να ισχυρίζεται ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα, το χαρακτήρισε ως μια στιγμή απελευθέρωσης από τους δυτικούς αποικιοκράτες που είχε καθυστερήσει εδώ και παράλληλα πρόσφερε τους μαχητές του “για να βοηθήσουν στην τήρηση της τάξης”.

“Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα με τους αποικιοκράτες του. Με τους αποικιοκράτες που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που βρισκόταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια”, ανέφερε το μήνυμα, που αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

“Σήμερα αυτό είναι ουσιαστικά η απόκτηση της ανεξαρτησίας τους. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν αναμφίβολα από τους πολίτες του Νίγηρα και από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι αυτό: ξεφορτώθηκαν τους αποικιοκράτες”, ανέφερε το μήνυμα.

Δεν είναι σαφές ποιος είναι τώρα επικεφαλής του Νίγηρα, αφότου στρατιωτικές  μονάδες κήρυξαν το βράδυ της Τετάρτης στρατιωτικό πραξικόπημα και κράτησαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ αιχμάλωτο στο προεδρικό μέγαρο.

Η χώρα του Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, η οποία όμως διαθέτει και μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου, ανακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της από την  Γαλλία το 1960.

Οι Wagner παραμένουν ενεργοί στην Αφρική

Το φωνητικό μήνυμα ήταν το τελευταίο σημάδι ότι ο Prigozhin και οι άνδρες του παραμένουν ενεργοί στην Αφρική, όπου εξακολουθούν να έχουν συμβόλαια ασφαλείας σε ορισμένες χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), και επιθυμούν να επεκταθούν.

Ο 62χρονος Prigozhin φαίνεται να συνεχίζει να απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων. Υπήρξαν μάλιστα διάφορες εμφανίσεις του Πριγκόζιν στη Ρωσία από τότε που κλείστηκε η συμφωνία μετά την ανταρσία και το Κρεμλίν, ενώ δήλωσε ότι συμμετείχε ακόμη και σε συνάντηση με τον Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα είχε αποκαλέσει την αποτυχημένη ανταρσία “μαχαιριά στην πλάτη”.

Η δημοσιοποίηση του φωνητικού μηνύματος συνέπεσε με τη δημοσίευση στο Telegram τουλάχιστον δύο φωτογραφιών που υποτίθεται ότι δείχνουν τον Πριγκόζιν να συναντά Αφρικανούς συμμετέχοντες στη διήμερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr