Ανάμεσα στα νέα στρατηγικά οπλικά συστήματα που είχαν παρουσιαστεί στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Μάρτιο του 2018 από εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, υπήρχε και μια «doomsday device», ήτοι ένα καταστροφικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση μαζικού πυρηνικού πολέμου.

Πυρηνικός «Ποσειδώνας»

Πρόκειται για τον «Ποσειδώνα», ένα αυτόνομο, μη επανδρωμένο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο όχημα (τορπίλη) που μπορεί να φέρει θερμοπυρηνικά όπλα και έχει σχεδιαστεί ως ασύμμετρη απάντηση αντιποίνων στα βαλλιστικά όπλα των ΗΠΑ, αλλά και ως «όπλο καταστροφής» σε περίπτωση πολέμου.

Το σύστημα έχει σχήμα τορπίλης, μήκους 24 μέτρων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως 54 κόμβους (περίπου 100 χλμ/ώρα) και μπορεί να κινηθεί σε βάθος ως 1.000 μέτρα. Μπορεί, δε, να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές ισχύος 2 μεγατόνων και άνω, με βάση το μέγεθός του και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Όπλο αντιποίνων

Ο λόγος ύπαρξης του «Ποσειδώνα» είναι σε περίπτωση πυρηνικής σύρραξης, να χτυπήσει παράλια των ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις, κύματα τσουνάμι και μόλυνση με ραδιενέργεια μεγάλων εκτάσεων, ενώ το πρακτορείο TASS ανέφερε ότι ήδη το οπλικό σύστημα δοκιμάζεται σε θαλάσσιες περιοχές.

Ωστόσο, παρά τα καταστροφικά χαρακτηριστικά του, το National Interest εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός «υποβρυχίου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου», όπως χαρακτηρίζει την τορπίλη, επισημαίνοντας διάφορα προβληματικά στοιχεία του οπλικού συστήματος.

Το ένα είναι ότι θα χρειαστεί χρόνο για να φθάσει στο στόχο του, δεδομένου ότι θα πρέπει να εκτοξευτεί από ειδικό υποβρύχιο όχημα. Επίσης, αμφισβητεί δηλώσεις του Πούτιν, ότι ο «Ποσειδώνας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Όπως και νά’χει, πάντως, η Ρωσία προχωρεί στην κατασκευή του και ας ελπίσουμε ότι δεν θα διαπιστώσουμε ποτέ αν και ποιος έχει δίκιο.

Πηγή: economico.gr