Καθώς τα Χριστούγεννα φθάνουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις για ρεβεγιόν, κάνοντας εκ νέου έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι πολίτες στις επαφές τους.

Με κωδικό «6» στα ρεβεγιόν

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 αν επιλέξουν να μετακινηθούν σε σπίτια φίλων ή συγγενών παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για αυστηρότερα μέτρα την περίοδο των εορτών αναφέρεται στα ήδη υφιστάμενα μέτρα περιορισμού και εξήγησε ότι για τις γιορτές, σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» καλώντας τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

«Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ»

Διαφωνώντας ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους. «Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας , τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown», επανέλαβε και είπε πως «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά».

Ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες», ενώ ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν έχουμε λάβει αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή».

«Ακούμε τους ειδικούς»

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς και την αρνητική τάση γι’ αυτούς, αλλά και τις αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν από τους υγειονομικούς, τόνισε ότι «έχει σημασία η ενημέρωση, γι’αυτό και καθιερώσαμε από χθες την ενημέρωση». Επανέλαβε δε ότι για την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς «ακούμε τους ειδικούς: όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας και συγκεκριμένα τις πρώτες δόσεις, είπε πως «δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα». Εξήγησε ότι, «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες τις χώρες» και συμπλήρωσε πως «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», διευκρινίζοντας πως «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».

«Από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό»

Όσο αφορά στη διανομή του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό και παραδέχθηκε πως, «πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό». Ειδικά όμως για μεμονωμένες παραγγελίες από ελληνικής πλευράς, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια κι έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».

Πηγή: economico.gr