Κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε από τις Βρυξέλλες.

Η αξιολόγηση είναι αρνητική

Ο Μισέλ σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι «διαμορφώσαμε μια θετική ατζέντα, τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της επιθετικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε».

Να σταματήσουν οι προκλήσεις

Ο Βέλγος πολιτικός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να σταματήσει» και καλέσε την Τουρκία να «σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική», σχολιάζοντας τις «μανούβρες» της Άγκυρας, η οποία απέσυρε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» από το Αιγαίο και ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να αρχίσει διάλογο με την Αθήνα, την οποία και κατηγορεί ότι «πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας μια στρατηγική λοιδορίας».

Επιθυμούμε ομαλότητα

Ο Μισέλ υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη θέλει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία και ομαλότητα στην περιοχή, αλλά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό», και, παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι τον περασμένο Οκτώβριο η απόφαση ήταν ξεκάθαρη πως η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί συνολικά στη Σύνοδο στο τέλος του έτους.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία

Οι δηλώσεις Μισέλ μοιάζουν να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, η οποία, μαζί με άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. δείχνουν να μην επιθυμούν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Άγκυρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ένωσης.

NAVTEX η απάντηση της Τουρκίας

Πάντως, η Άγκυρα φαίνεται ότι δεν προτίθεται να «αλλάξει βιολί», καθώς το πρωί της Παρασκευής ο σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε νέα NAVTEX, δεσμεύοντας την περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο για στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά και αποδεικνύοντας ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» ήταν απλώς μια προσχηματική κίνηση για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Πέτσας: Και κυρώσεις και εμπάργκο όπλων

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σκιαγράφησε τη στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από τους εταίρους της να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας είπε για το ζήτημα των κυρώσεων ότι βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνόδο του Νοεμβρίου και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας «δείχνει» τον δρόμο και στην Ε.Ε.

Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την Ε.Ε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας  και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Πηγή: economico.gr