Olaf Scholz
epa10548420 German Chancellor Olaf Scholz attends the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, 29 March 2023. EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Σε κοινοβουλευτικό έλεγχο φαίνεται πως θα μπει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καθώς η κεντροδεξιά αντιπολίτευση προσπαθεί να τον συνδέσει με ένα μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής από τα χρόνια που ήταν δήμαρχος του Αμβούργου.

Όπως γράφει το Politico, η υπόθεση χρονολογείται πριν από πέντε χρόνια, από την εποχή που ο Σολτς ήταν ακόμη δήμαρχος του Αμβούργου και συνδέεται με την ευρύτερη υπόθεση «Cum Ex», σύμφωνα με την οποία το γερμανικό κράτος εξαπατήθηκε κατά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ορισμένες τράπεζες, εταιρείες ή ιδιώτες ζήτησαν επιστροφές φόρου από τις αρχές για υποτιθέμενα έξοδα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Το σκάνδαλο είχε ήδη επικρατήσει στην προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού το 2021, αλλά είχε τελικά μικρό αντίκτυπο, καθώς η πιθανή ανάμειξη του Σολτς παρέμενε ασαφής.

Τώρα, έρχεται ξανά στην επιφάνεια, καθώς προέκυψαν νέες λεπτομέρειες που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την προηγούμενη υπεράσπισή του.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο του Αμβούργου σχεδιάζει να καλέσει τον Σολτς αυτή την άνοιξη – για τρίτη φορά – σε μια ερευνητική επιτροπή που εξετάζει το σκάνδαλο.

Παράλληλα, το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU θέλει επίσης να διεξαγάγει έρευνα σε εθνικό επίπεδο στην Bundestag.

«Θα ζητήσουμε μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για τη φορολογική υπόθεση Σολτς-Warburg στη γερμανική Bundestag, την πρώτη κοινοβουλευτική εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα», δήλωσε την Τρίτη (4/4) ο Mathias Middelberg, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ως θέμα αρχής», το Βερολίνο δεν σχολιάζει αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από μέλη της Bundestag «από σεβασμό προς το συνταγματικό όργανο», σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης .

Η Κάτια Μαστ από τους Σοσιαλδημοκράτες, κατηγόρησε το CDU/CSU ότι ακολουθεί κομματικά τακτικά συμφέροντα. «Αναφέρουν ισχυρισμούς που έχουν από καιρό διαψευσθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η επιτροπή στο Αμβούργο είχε διευκρινίσει όλα τα ερωτήματα.

Θα στηρίξει και το Die Linke

Η ομάδα CDU/CSU έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να συγκροτήσει μια ερευνητική επιτροπή. Το κόμμα της Αριστεράς είπε επίσης ότι θα στηρίξει ένα τέτοιο αίτημα.

Οι κοινοβουλευτικές ερευνητικές επιτροπές μπορούν να ακούσουν μάρτυρες και εμπειρογνώμονες και να ζητήσουν πρόσβαση σε έγγραφα. Αν και τα ευρήματα συνοψίζονται σε μια μη δεσμευτική έκθεση, οι πολιτικές συνέπειες, όπως για τις επερχόμενες εκλογές, θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.

Σε επιστολή προς την κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU που είδε το Politico, οι πρόεδροι Friedrich Merz και Alexander Dobrindt δήλωσαν ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί λόγω της «σημαντικής» σημασίας της για τη γερμανική εθνική πολιτική.

Γιατί κατηγορείται ο Όλαφ Σολτς

Ο Σολτς έχει τεθεί υπό έλεγχο λόγω των δεσμών του με μια τράπεζα με έδρα το Αμβούργο που εμπλέκεται στο σύστημα φοροδιαφυγής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος, συναντήθηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατ’ ιδίαν με έναν από τους ιδιοκτήτες της τράπεζας MM Warburg & Co. που ήταν ήδη υπό έρευνα εκείνη την εποχή από την εφορία του Αμβούργου. Οι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να διεκδικήσουν εκ νέου 47 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πίστευαν ότι ήταν παράνομα κέρδη σε σχέση με την απάτη.

Ωστόσο, στο τέλος, η οικονομική αρχή άφησε να λήξει η παραγραφή της αίτησης πληρωμής – και χρόνια αργότερα, αφού προέκυψαν λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του Σολτς με τον τραπεζίτη, οι επικριτές άρχισαν να αμφισβητούν εάν ο κορυφαίος σοσιαλδημοκράτης θα μπορούσε να είχε παρέμβει υπέρ της τράπεζας.

Αν και ο καγκελάριος αρνείται συνεχώς ότι παρενέβη, δεν έχει δώσει επίσης καμία απάντηση για το τι συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Αντίθετα, είπε σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια ότι δεν θυμάται το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr