Το να γίνεις από σουλτάνος γαλίφης χρειάζεται πολλές κωλοτούμπες. Και ο Ερντογάν φόρεσε το καλό του χαμόγελο και ανέβηκε στην πασαρέλα του ΝΑΤΟ να κάνει πιρουέτες και χαρούλες σε όσους έβριζε (Μπάιντεν, Μακρόν) και να διαβεβαιώσει για τις καλές προθέσεις του όσους απειλούσε (Μητσοτάκης). Κλασσική διπλωματική αναδίπλωση του χειρότερου ανατολίτικου είδους.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απλώσει τη σκιά του πέρα από το μπόϊ του. Και έχει ήδη στην πλάτη του τις Αμερικανικές κυρώσεις, ενώ φοβάται τις Ευρωπαϊκές. Και αυτό την ώρα που η Αμερική του Μπάιντεν επιστρέφει στην Ευρώπη, επιστρέφει στη Μεσόγειο και συσπειρώνει τη Δύση, απέναντι σε ό,τι απειλεί τα Ατλαντικά (και κυρίως τα  Αμερικανικά) συμφέροντα. Και ο Ερντογάν που… ξέφυγε με τον Τραμπ και την Αμερική απούσα, τώρα αναγκάζεται να «μαζέψει καλούμπα».

Τώρα κατάλαβε πως είναι καιρός να προσαρμοστεί. Και εκείνο που κυρίως κατάφερε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν να αγοράσει χρόνο. Χωρίς να δεσμευτεί για το παραμικρό. Ούτε για τους S -400,  ούτε για τη Λιβύη, ούτε για την Κίνα. Και βεβαίως ούτε για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ούτε για την απαράδεκτη για σύμμαχο χώρα επιθετικότητά του προς την Ελλάδα.. Άλλαξε απλώς τακτική.

Το ότι και εμείς αγοράζουμε χρόνο, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του Ερντογάν που γίνεται… φιλοτιμία είναι προφανές. Άλλωστε, το «στεγνό» μήνυμα του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι εύγλωττο. «Να περάσει ήρεμα το καλοκαίρι, να ισορροπήσουν οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας και βλέπουμε», θα ήθελε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά το είπε «διπλωματικά».

Οι αρμόδιοι επί της Εξωτερικής πολιτικής γνωρίζουν ότι το νέο σκηνικό «ύφεσης» που καλλιεργεί ο γαλίφης ταραξίας είναι προσωρινό, κάτι σαν τα «μπουλούκια» με τα «βαριετέ» του καλοκαιριού . Ο Ερντογάν – και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη – επιμένει να θεωρεί την επιθετικότητά του στο Αιγαίο «διμερές πρόβλημα», την ώρα που η Αθήνα το αντιμετωπίζει σταθερά ως ζήτημα διεθνούς δικαίου που αφορά επίσης στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, αλλά πρέπει να ενδιαφέρει  και το ΝΑΤΟ. Θεωρεί επίσης ότι το προσωρινό «μορατόριουμ» εξαντλείται στο Αιγαίο και δεν περιλαμβάνει τις ακραίες συμπεριφορές του στην Κύπρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσφέρει κλάδο ελαίας φορώντας την προβιά ενός κανονικού ηγέτη. Από κάτω όμως ο Ερντογάν παραμένει Ερντογάν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr