Ο Σταϊκούρας

Με νέα παρέμβασή του χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε για μία ακόμη φορά να “γειώσει” τις προσδοκίες – οι οποίες, πάντως, είχαν καλλιεργηθεί τα προηγούμενα 24ωρα από κυβερνητικά στελέχη – περί ενδεχόμενης μόνιμης μείωσης  του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε κάνει και προ ημερών, όταν “πάγωσε” το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, σε καταναλωτικά προϊόντα, λόγω του κύματος της ακρίβειας.

  • Αν και δεν έκλεισε με κατηγορηματικότητα το θέμα, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για  τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στη  συζήτηση που έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο – μέσω κυβερνητικών διαρροών, πάντως –  για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, τόνισε ότι είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο».

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί» συμπέρανε. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να ανοίξει ξανά η συζήτηση εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

“Βλέποντας και πράττοντας…”

Η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορά αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν, ανέφερε στην ΕΡΤ, μιλώντας σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στην πανδημία και τον πληθωρισμό.

Κάθε απόφαση ωστόσο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική αξιολόγηση, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

“Υψηλό το κόστος για τη διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ”

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, τόνισε ότι είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο».

Στην περιοχή του 3% ο πληθωρισμός το 2022

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι έχει μεγάλη ένταση και τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το 2022 θα κινηθεί στην περιοχή του 3% – και κάτω από το 2% θα υποχωρήσει το 2023.

Τέλος τόνισε, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απόφαση για παράταση στην προθεσμία ένταξης των οφειλών της πανδημίας σε ρύθμιση (η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου), αλλά και στον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, έχει ανοίξει η συζήτηση περί  μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα γυμναστήρια – κλάδοι  που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους και πλήττονται σφοδρά από τη δίδυμη κρίση.

Αλλαγές και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 

Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα η εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει αλλαγές και στην επιστρεπτέα προκαταβολή ακόμα και τον μηδενισμό της.

Ειδικότερα, εκτός από τους συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες,  σχεδιάζεται να μονιμοποιηθεί από το 2023 η παγωμένη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επεκταθεί και στο δημόσιο καθώς και οι μειωμένες κατά 3 μονάδες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν:

Γυμναστήρια – σχολές χορού:

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α’ 221) με τίτλο “Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων.

Στην περίπτωση που από τις ως άνω επιχειρήσεις (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σχολές χορού) παρέχονται και λοιπές υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση, ενδεικτικά υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

Καφές – αναψυκτικά:

έως και την 30ή Ιουνίου 2022 ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφές και σε άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά.

– Εισιτήρια: Μόνο στα εισιτήρια των κινηματογράφων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Μεταφορές – εστίαση:

Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% έως και το τέλος Ιουνίου 2022

Ζωοτροφές:

Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% περιλαμβάνονται άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Συντελεστή ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται και για τροφές παρασκευασμένες για ζώα με εξαίρεση τις τροφές για σκύλους και γάτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr