Η Federal Reserve «δεν έκανε τα καθήκοντά της» και εκτίμησε λανθασμένα την εκτίναξη του πληθωρισμού που μαστίζει την αμερικανική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να κερδίζει ρυθμό στις αρχές του 2021 καθώς η οικονομία βγήκε από την πανδημία Covid-19 , αυξάνοντας από ετήσιο 1,2% τον Δεκέμβριο του 2020 σε υψηλό 40 ετών 9,1% τον Ιούνιο του 2022.

Η Fed δεν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και ο πρόεδρος Jerome Powell επέμενε επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός ήταν « παροδικός », υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να «τιθασευτεί».

«Η Fed πίστευε ότι η πηγή του πληθωρισμού που ξεκίνησε στη μετά την πανδημία εποχή ήταν η υπερβολική ζήτηση», είπε ο Stiglitz στον Steve Sedgwick του CNBC στο περιθώριο του το Ambrosetti Forum το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Joseph Stiglitz λέει ότι η Fed «δεν ήταν σωστή στα καθήκοντά της» για τον πληθωρισμό.
Αντίθετα, ο Stiglitz είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών συχνά οφείλονταν σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη βασικών εξαρτημάτων όπως τα τσιπ ημιαγωγών.

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%, η Fed έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές συνολικά σε ένα εύρος στόχου 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 22 χρόνια.

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με τον 12μηνο ονομαστικό δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί σε μόλις 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο , και πολλά σημεία δεδομένων να υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Αν και δεν βλέπει τη σύσφιξη της επιθετικής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 18 μηνών που οδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, ο Στίγκλιτς αναφέρει ότι υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την αξιολόγηση της Fed για τη δυναμική του πληθωρισμού.

«Είναι πολύ άσχημα τα οικονομικά, γιατί [η Fed] είδε ότι η κυβέρνηση είχε περάσει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα ανάκαμψης, και αν είχαν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρήματα, θα ήταν πληθωριστικά, αλλά πρέπει να θυμάστε πριν από λίγα χρόνια. ήταν μια τεράστια ποσότητα αβεβαιότητας».

Αυτή η αβεβαιότητα σήμαινε ότι οι εταιρείες δεν επένδυαν όπως θα έκαναν συνήθως, ενώ οι καταναλωτές δεν ένιωθαν άνετα να χρησιμοποιήσουν τις δεσμευμένες αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που σημαίνει ότι η συνολική ή συνολική ζήτηση ήταν ακόμα κάτω από τις προ-πανδημικές προβλέψεις», αναφέρει ο Stiglitz.

«Γιατί υπήρχε πληθωρισμός; Όλοι ξέρουμε τον λόγο», πρόσθεσε. «Οι τιμές των αυτοκινήτων στην αρχή ανέβηκαν πολύ — γιατί; Μήπως επειδή δεν ξέραμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα; Όχι, ξέραμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα. Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων ξέχασαν να κάνουν παραγγελίες για μάρκες, και επειδή δεν έχουν τσιπ, δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητο.»

Παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οικονομία των ΗΠΑ έχει κρατήσει εκπληκτικά καλά, αν και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα επιφέρει ύφεση.

Ο Στίγκλιτς πρότεινε ότι η οικονομική ήπια προσγείωση που προσπάθησε να σχεδιάσει η Fed μπορεί κάλλιστα να καρποφορήσει, αλλά ως αποτέλεσμα ενός άλλου τυχερού «λάθους» της πολιτικής, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση με τη μορφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού .

Ο IRA, η νομοθεσία ορόσημο της κυβέρνησης Μπάιντεν που στοχεύει τη μεταποίηση, τις υποδομές και την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησε μόλις πριν από ένα χρόνο και έχει ωθήσει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

«Όταν ψήφισαν αυτόν τον νόμο, νόμιζαν ότι κάποιες εταιρείες θα το εκμεταλλεύονταν και θα κόστιζε 271 δισεκατομμύρια δολάρια για πάνω από 10 χρόνια. Τώρα οι εκτιμήσεις από πολλές πηγές είναι πολύ πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια», σημείωσε ο Stiglitz.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο ερέθισμα για την οικονομία που πρόκειται να αντισταθμίσει τις συσταλτικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε κατά τύχη. Η Fed δεν είχε ιδέα για την επίδραση του IRA».

Η Fed αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί της το CNBC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr