Στην Τουρκία μεταβαίνει την Πέμπτη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πείσει την ηγεσία της χώρας να συναινέσει για ταυτόχρονη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Συναντήσεις στην Άγκυρα

Σημειώνεται ότι, μετά από φήμες για άμεση ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι της Σουηδίας, με την οποία «τα έχει σπάσει» η Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μίκο Σαβόλα, τόνισε ότι «είναι προτιμότερο για την Φινλανδία, προτιμότερο για τη Σουηδία αλλά και για το ΝΑΤΟ να γίνουμε και οι δύο μέλη το συντομότερο δυνατό. Είναι καλύτερα για τον σχεδιασμό, έχουμε ειλικρινά στενή συνεργασία με τη Σουηδία, η οποία είναι ο στενότερος εταίρος μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και να επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, ο Νορβηγός πολιτικός μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, όπου προφανώς θα γίνει αναφορά και στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

«Τους παροτρύνω», αλλά…

Ο Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κάλεσε εκ νέου την τουρκική ηγεσία να προχωρήσει στην κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης στη συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών, λέγοντας ότι «τους παροτρύνω εδώ και πολλούς μήνες να επικυρώσουν την προσχώρηση και των δύο χωρών ταυτόχρονα», αν και έσπευσε να τονίσει ότι αυτό «είναι τουρκική απόφαση, δεν είναι απόφαση του NATO».

Παράλληλα, προσπαθώντας να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, σημείωσε ότι η σειρά προσχώρησης δεν έχει τόση σημασία, όσο το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό η Σουηδία και η Φινλανδία. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι 28 από τις 30 χώρες-μέλη της συμμαχίας έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, πλην Ουγγαρίας και Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr