Καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, προκειμένου να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική σε σχέση με τη «μάχη» για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ένα ερώτημα παραμένει ανοιχτό: μέχρι πότε η ευρωτράπεζα προτίθεται να αυξάνει τα επιτόκια, δηλαδή, το κόστος του χρήματος.

Η Λαγκάρντ και ο Στουρνάρας

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε στα τέλη Ιουνίου ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια, σημειώνοντας με νόημα ότι «είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη σιγουριά ότι τα επιτόκια κορυφώθηκαν», ενώ αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφραστεί και από άλλα στελέχη της ΕΚΤ, τα οποία, ωστόσο, θεωρούνται ότι είναι «γεράκια», όσον αφορά στη νομισματική πολιτική.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, εντούτοις, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αύξηση από εκεί και πέρα «θα συνιστούσε έκπληξη». Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Στουρνάρας, μιλώντας με δημοσιογράφους στην Αθήνα, είπε ότι «τον Ιούλιο λίγο πολύ θα έχουμε (σ.σ. αύξηση επιτοκίων κατά) 25 μονάδες βάσης, αλλά για τον Σεπτέμβριο είναι άγνωστο».

«Θα εκπλαγώ»

Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος, όπως σημειώνει το Reuters θεωρείται από τα «περιστέρια» εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εξήγησε ότι οποιαδήποτε κίνηση της ευρωτράπεζας τον Σεπτέμβριο θα καθοριστεί από τα νέα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο, φέρεται να υπογράμμισε ότι «δεν βλέπω περισσότερες αυξήσεις με τον τρόπο που κινείται τώρα η οικονομία στην Ευρώπη». Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να σημείωσε με νόημα ότι «θα εκπλαγώ αν έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ΕΚΤ προβληματίζεται από δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι ότι ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός» παραμένει υψηλός εντός της Ευρωζώνης, έστω κι αν το γενικό μέγεθος υποχωρεί, ενώ ο δεύτερος είναι ο λεγόμενος «πληθωρισμός της απληστίας» (greedflation), o οποίος αφορά στις αυξήσεις των τιμών που κάνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρά τις προσπάθειες συνολικού ελέγχου των τιμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr