Εν μέσω μεγάλης αναταραχής στο Πεντάγωνο, καθώς ο Τραμπ προκαλεί βίαιες ανακατατάξεις στο πολιτικό προσωπικό του, ο κορυφαίος στρατιωτικός παράγοντας των ΗΠΑ έστειλε ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της χώρας.

Εγκαινιάζοντας το Μουσείο του Αμερικανικού Στρατού, παρουσία του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Κρις Μίλερ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, στην ομιλία του ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ποιος είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δίνουμε όρκο στο Σύνταγμα»

«Είμαστε μοναδικοί ανάμεσα στους στρατούς του κόσμου. Δεν δίνουμε όρκο σε βασιλιά ή βασίλισσα, τύρρανο ή δικτάτορα. Δεν δίνουμε όρκο σε ένα άτομο, ούτε σε χώρα, ούτε σε φυλή, ούτε σε θρησκεία. Δίνουμε όρκο στο Σύνταγμα και κάθε στρατιώτης που εκπροσωπείται σε αυτό το μουσείο, ο καθένας από μας θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί αυτό το κείμενο, ασχέτως κόστους», τόνισε ο Μάιλι.

Το μήνυμα του στρατηγού έρχεται σε μια στιγμή που εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για τις προθέσεις του Τραμπ σχετικά με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας. Μετά την καρατόμηση Έσπερ και την απομάκρυνση υψηλόβαθμου πολιτικού προσωπικού από το Πεντάγωνο, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται αν ο Τραμπ θα επιχειρήσει να αγγίξει και τους ένστολους.

Διαφωνίες με Τραμπ

Η θητεία του Μάιλι λήγει το 2023 και παραδοσιακά οι πρόεδροι δεν πειράζουν την κορυφή της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Τραμπ να επιχειρήσει να διώξει τον Α/ΓΕΕΘΑ του, προκειμένου να τοποθετήσει στη θέση του κάποιον δικό του άνθρωπο, έστω και μόνο και μόνο για να κάνει δύσκολη τη ζωή του Μπάιντεν, όταν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Μάιλι έχει ταχθεί σαφώς κατά των σχεδίων του Τραμπ για αποχώρηση από το Αφγανιστάν, με τον τρόπο που περιγράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ γενικά θεωρεί ότι η πολιτική θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο Τραμπ τον απομακρύνει, δύσκολα θα μπορέσει να τοποθετήσει στη θέση του κάποιον «δικό του».

Πηγή: economico.gr