Εν μέσω «θύελλας» λόγω των παρεμβάσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Πεντάγωνο, αρχής γενομένης με την απόλυση Έσπερ και εν συνεχεία με την αντικατάσταση υψηλόβαθμου πολιτικού προσωπικού, το πιο υψηλόβαθμο ένστολο άτομο στις ΗΠΑ έκανε παρέμβαση μείζονος σημασίας.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ της χώρας, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, παρουσία του νέου υπουργού Άμυνας, Κρις Μίλερ, στα εγκαίνια του Μουσείου του Στρατού, έστειλε ένα έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα στον Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

«Δίνουμε όρκο στο Σύνταγμα»

«Είμαστε μοναδικοί ανάμεσα στους στρατούς του κόσμου. Δεν δίνουμε όρκο σε βασιλιά ή βασίλισσα, τύρρανο ή δικτάτορα. Δεν δίνουμε όρκο σε άτομο, σε χώρα, σε φυλή ή σε θρησκεία. Δίνουμε όρκο στο Σύνταγμα, και κάθε στρατιώτης που εκπροσωπείται σε αύτο το μουσείο θα υπερασπιστεί και θα προστατεύσει αυτό το έγγραφο, με κάθε κόστος», τόνισε ο στρατηγός.

Ο Μάιλι, μιλώντας για το Σύνταγμα, ουσιαστικά απευθύνθηκε στον Τραμπ, ο οποίος μοιάζει να μη δίνει και ιδιαίτερη σημασία στα προτάγματά του, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προθέσεις του ή και να προκαλέσει ζητήματα στον Τζο Μπάιντεν, όταν εκείνος αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Διαφωνίες με τον Τραμπ

Η θητεία του Μάιλι λήγει το 2023 και θεωρητικά ο Τραμπ θα μπορούσε να τον απολύσει, αν και είναι δύσκολο να τοποθετήσει στη θέση του άνθρωπο της απολύτου επιλογής του, καθώς θα πρέπει να επιλέξει κάποιον από τους αρχηγούς των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που απαρτίζουν σήμερα το Γενικό Επιτελείο.

Ο Μάιλι έχει διαφωνήσει με τον τρόπο που ο Τραμπ θέλει να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, έχει επιδιώξει να κρατήσει την (μικρο)πολιτική εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων και είχε συμφωνήσει να αλλάξουν όνομα βάσεις και στρατόπεδα που οι ονομασίες τους παρέπεμπαν στον Εμφύλιο των ΗΠΑ.

Πηγή: economico.gr