Ο στρατός του Πούτιν παραπαίει στην Ουκρανία

Ένα τάγμα την ημέρα χάνει ο ρωσικός στρατός,  καθώς η διπλή ουκρανική αντεπίθεση “σβήνει” τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει εκατοντάδες θανάτους και δεκάδες καταστροφές οχημάτων ημερησίως: ολέθριες απώλειες για τη Ρωσία, αφού ο στρατός της μόλις και μετά βίας συντηρούσε κάτι περισσότρα από 100 τάγματα στην Ουκρανία, προτού ξεκινήσει η αντεπίθεση των Ουκρανών στον νότο στις 30 Αυγούστου και στα ανατολικά της χώρας οκτώ ημέρες μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Forbes (αποκλειστικότητα για την Ελλάδα capital.gr) που αποδίδονται στο ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές ή κατέσχεσαν 1.200 ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης, φορτηγά, ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα και drones. Ανεξάρτητοι αναλυτές, που αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο, έχουν επιβεβαιώσει περίπου 400 περιστατικά.

Μεγάλες οι απώλειες του ρωσικού στρατού

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κίεβου, από τις 29 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί περίπου 5.500 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία. Πιθανόν οι Ουκρανοί να υπερβάλλουν στον αριθμό των νεκρών, ωστόσο και η πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν πολύ κοντά σε αυτή των Ουκρανών.

Ειδικότερα, οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί κατά 10% εντός περίπου 10 ημερών – σε έναν πόλεμο που μετράει ήδη 200 ημέρες μαχών. Ο ρυθμός με τον οποίο σκοτώνονται Ρώσοι στρατιώτες και καταστρέφονται οχήματα του ρωσικού στρατού έχει τριπλασιαστεί μετά το τελευταίο κύμα αντεπίθεσης των Ουκρανών.

Το κακό, όμως, για τους Ρώσους -που παραπαίουν αμυντικά στον νότο, ενώ στα ανατολικά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους– είναι πως δεν κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στις επιτιθέμενες ουκρανικές ταξιαρχίες. Στο δυσμενέστερο σενάριο, οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 1/10 των στρατευμάτων και των οχημάτων τους από τις 30 Αυγούστου.

Στα χέρια των Ουκρανών το 50% των αρμάτων που έχασαν οι Ρώσοι

Κι όμως, υπάρχει και χειρότερο για τους Ρώσους. Το 50% των αρμάτων που έχουν χάσει οι Ρώσοι βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ουκρανών. Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο ουκρανικός στρατός κατέσχεσε αρκετά ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης για να εξοπλίσει μια ολόκληρη ταξιαρχία. Εν ολίγοις, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει σήμερα περισσότερα οχήματα από ό,τι όταν ξεκινούσε να αντεπιτίθεται.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τόσους πολλούς Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου -ενδεχομένως χιλιάδες- που δυσκολεύονται να τους φιλοξενήσουν. “Δεν έχουμε πού να κρατήσουμε όλους αυτούς τους αιχμαλώτους”, επισήμανε την Παρασκευή ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές απώλειες αναδιαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι ήδη υπολείπονταν σε επαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες και σύγχρονο εξοπλισμό, προτού οι Ουκρανοί αρχίσουν να σαρώνουν τη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, απελευθερώνοντας δεκάδες οικισμούς σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής, η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στον νότο δεν ήταν εξίσου δυναμική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr