Ισοπεδωτικός έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και των υποστηρικτών του εμφανίστηκε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια και διάσημος ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος σχολίασε με πολύ σκληρό τρόπο (και με… σπαθί) την εισβολή «τραμπικών» στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την περασμένη Τετάρτη.

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων»

«Μεγάλωσα στην Αυστρία. Γνωρίζω πολύ καλά τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”. Ήταν μια νύχτα οργής εναντίον των Εβραίων που έγινε το 1938 από τους ναζιστές ομοϊδεάτες των “Proud Boys”. Η Τετάρτη ήταν η “Ημέρα των Κρυστάλλων” εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν τα σπασμένα γυαλιά στα παράθυρα του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά ο όχλος δεν γκρέμισε μόνο τα παράθυρα του Καπιτωλίου. κατέστρεψε τα ιδανικά που θεωρήσαμε δεδομένα», είπε ο Σβαρτσενέγκερ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο «Κόναν» άσκησε δριμεία κριτική και στους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές και βουλευτές που επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία επικύρωσης της ψήφου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στον Κογκρέσο, λέγοντας ότι «θα τους θυμίσω αυτό που είπε ο Τέντι Ρούσβελτ: “Πατριωτισμός σημαίνει να παραμείνεις δίπλα στη χώρα. Δεν σημαίνει να είσαι δίπλα στον πρόεδρο”». Υπογράμμισε, δε, ότι «ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος πρόεδρος».

«Πρέπει να γιατρευτούμε μαζί»

Ωστόσο, έστειλε και ένα αισιόδοξο μήνυμα για το τέλος: «Έχω πει σε όλους που μου τηλεφώνησαν, ότι όσο θλιβερά και αν είναι αυτά που έγιναν, η Αμερική θα επιστρέψει από αυτές τις σκοτεινές ημέρες και θα λάμψει ξανά» και κραδαίνοντας το σπαθί από το ρόλο τους ως «Κόναν ο βάρβαρος» πρόσθεσε: «Όσο περισσότερο μαλακώνεις ένα σπαθί, τόσο ισχυρότερο γίνεται. Η δημοκρατία μας είναι σαν τον χάλυβα αυτού του σπαθιού. Όσο πιο πολύ μαλακώνει, τόσο πιο ισχυρή γίνεται».

«Πιστεύω, ότι όσο κι αν μας συγκλόνισαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, θα βγούμε πιο δυνατοί γιατί τώρα καταλαβαίνουμε τι μπορεί να χαθεί. Πρέπει να γιατρευτούμε μαζί, από το τραύμα που μόλις πάθαμε. Πρέπει να θεραπευτούμε, όχι ως Ρεπουμπλικάνοι ή ως Δημοκρατικοί, αλλά ως Αμερικανοί», τόνισε.

Πηγή: economico.gr