ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Τζουμάκα από Κασσελάκη και οι σφοδρές αντιδράσεις ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου

Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το όπλο του και οι αντίπαλοί του στον ΣΥΡΙΖΑ τα… μπαζούκας. Μετά την απόφαση του να προχωρήσει στη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από το κόμμα, οι έως τώρα σκληρές αντιπαραθέσεις εξελίσσονται σε ανοιχτό πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλά στελέχη μιλούν πλέον ανοιχτά για “πορεία διάσπασης”. Είναι χαρακτηριστικές μάλιστα οι διαρροές τους προς γνωστούς δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εμφανίζονται στα ΜΜΕ ως “βέβαιοι” για την επικείμενη διάσπαση.

Αφορμή των εξελίξεων που συγκλονίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ήταν η χθεσινή δημόσια (παρατραβηγμένη σε πολιτικό ύφος) επίθεση του Στέφανου Τζουμάκα στον πρόεδρο του κόμματος. Μιλώντας από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, αμφισβήτησε με ξεκάθαρο τρόπο τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «η νέα ηγεσία δεν είναι αποδεκτή» και πως «δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υποστήριξε πως στο επερχόμενο συνέδριο «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αμφισβητηθεί η ηγεσία του κ. Κασσελάκη».

Μάλιστα, είπε πως η «πρώτη ήττα ήρθε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πως η δεύτερη θα έρθει στις ευρωεκλογές», ενώ, αναφερόμενος για το πώς εμφανίστηκε ο κ. Κασσελάκης στο πολιτικό προσκήνιο, είπε πως «τον φέρανε, δεν ήρθε».

Η οργή Κασσελάκη και η διαγραφή  Τζουμάκα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε πολυήμερο γαμήλιο ταξίδι με τον σύντροφό του Τάιλερ, με ανάρτησή του στο Τwitter, αφού δήλωσε πως σέβεται τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα κατά την περίοδο της χούντας και της Μεταπολίτευσης, του καταλόγισε πως «αντί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως ”ολιγαρχικό” και ”διαπλεκόμενο”» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, και πρόσθεσε: «Ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω».

Είναι σαφές ότι με την κίνηση αυτή και τις διαρροές που ακολούθησαν, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει τη στάση της και είναι έτοιμη να δείξει την πόρτα της εξόδου σε όποιον εκφράζει θέσεις παρόμοιες με αυτές του κ. Τζουμάκα. Ωστόσο, η επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη με την «υπερατλαντική» διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα σκοντάφτει στο καταστατικό και οδηγεί προφανώς σε έναν δεύτερο γύρο σύγκρουσης στα όργανα του κόμματος, όταν ξανασυνεδριάσουν.

“Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια”

Μετά την ανάρτηση Κασσελάκη για τη διαγραφή του, ο Στέφανος Τζουμάκας σήκωσε το γάντι, λέγοντας σε δήλωσή του πως «όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια». Στη δήλωσή του ο Στέφανος Τζουμάκας τονίζει:

«Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας.

Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση συγκρούονται, όντως, ”δύο κόσμοι”.

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα και με συνέπειες ποιοι έχουμε αγωνιστεί για αξίες και πολιτικές νίκης και ποιοι είναι οι εκφραστές μεθοδεύσεων, πολιτικών ήττας και εκφυλισμού. Οι πολίτες μας κρίνουν».

Επίθεση από Φίλη και «Ομπρέλα»

Την απόφαση Κασσελάκη για παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαγραφεί, σχολίασαν τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και η «Ομπρέλα».

Ο Νίκος Φίλης, σε υψηλούς τόνους μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ανέφερε πως «είναι απαράδεκτη η ενέργεια του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως σημείωσε, «με ανάρτηση από το Μαϊάμι, ο κ. Κασσελάκης δείχνει πώς εννοεί την περιβόητη ‘αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση’ των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!».

Για να καταλήξει πως «είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σχολιάζοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Από την πλευρά της η «Ομπρέλα» είπε ότι «ο κ. Κασσελάκης για μια ακόμη φορά ακολουθεί την αντίστροφη φορά των πραγμάτων σε σχέση με τα όσα προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγές Κουμουνδούρου: Γιατί παραμένει στο κόμμα ο κ. Φίλης;

Πηγές προσκείμενες στον κ. Κασσελάκη, σχολιάζοντας τα όσα έγραψε ο κ. Φίλης, ανέφεραν ότι «μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι έχει εγκατασταθεί η “ολιγαρχία” και η “διαπλοκή” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του. Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται τη συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».

Το ειρωνικό σχόλιο Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, με ανάρτησή του στο Facebook αναρωτιέται, με ειρωνικό τρόπο, πώς κάποιος «θέτει εαυτόν εκτός κόμματος» και πώς ταυτόχρονα παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας, τονίζοντας πως «δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς τα δύο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα στελέχη που ασκούν έντονη αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, καταλήγει στην ανάρτησή του λέγοντας ότι «σημείο των καιρών και αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr