Ξανθό Πολάκη

O Kυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή την Παρασκευή έβαλε – πιθανώς και επίτηδες – ένα θέμα που καίει την Κουμουνδούρου: Υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι υψηλοί, έως πολεμικοί τόνοι, που χρησιμοποιεί το κόμμα του στο θέμα της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας ουδεμία σχέση έχουν με την, μετριοπαθή, στάση που τηρεί ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός στις κλειστές συσκέψεις του υπουργείου Υγείας.

«Ο κ. Ξανθός τα γνωρίζει», είπε ο πρωθυπουργός, «έχουν γίνει πάρα πολλές ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας στα κόμματα. Kαι βέβαια,  όταν γίνονται αυτές οι συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από το “πολεμικό κλίμα” το οποίο υπάρχει κάθε φορά που ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγάζει μία δημόσια ανακοίνωση επικριτική για την πανδημία».

“ΣΥΡΙΖΑ του Ξανθού” ή “ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη”;

Η βολή Μητσοτάκη χτύπησε στην «αχίλλειο πτέρνα» της Κουμουνδούρου: «ΣΥΡΙΖΑ του Ξανθού” ή “ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη;» είναι το (νέο) ερώτημα που διχάζει το κόμμα και η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα θρέφει ακόμη περισσότερο τον εμφύλιο.

Σε εσωκομματικό επίπεδο ο, προερχόμενος από τους «53» Ανδρέας Ξανθός είναι «κόκκινο πανί» για τους σκληρούς προεδρικούς. Του χρεώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, υποτονική αντιπολίτευση – από πέρσι, τέτοια εποχή, όταν δήλωνε ότι κι εκείνος τον Σωτήρη Τσιόδρα θα διάλεγε για επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας -, και, στην χειρότερη προσωπική ατζέντα και στρατηγική που ευνοεί την κυβέρνηση.

Γιατί οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν “ακούν” τον Αλέξη Τσίπρα

Σε πολιτικό επίπεδο, το γεγονός ότι ο Ανδρέας Ξανθός παραμένει μακράν, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το δημοφιλέστερο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον καταδεικνύει και το δομικό, έως ταυτοτικό πια, πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, θεωρητικά, η διακηρυγμένη και δεδηλωμένη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι η προσέγγιση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς και του κέντρου, η υιοθέτηση του μοντέλου Πολάκη έναντι του μοντέλου Ξανθού διώχνει ακριβώς αυτούς τους ψηφοφόρους και «μπετονάρει» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Το δημοσκοπικό αποτύπωμα

Είναι η εικόνα που πιστοποιούν όλες οι δημοσκοπήσεις, με τελευταίες εκείνες της Metron Abalysis και της Pulse. Την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται, λόγω της πανδημίας, την πιο ισχυρή πίεση της έως τώρα θητείας της, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτα από τους κεντρογενείς, ακόμη και τους ιστορικά «αντιδεξιούς», ψηφοφόρους όπως λέει έμπειρος δημοσκόπος, που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ – εκείνο το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να οικειοποιηθεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα παράπλευρο στοιχείο που εντοπίζουν οι δημοσκόποι, αλλά επιμένουν να το προσπερνούν στην Κουμουνδούρου, είναι ότι ακόμη και ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εξακολουθούν να τον κρίνουν και να τον απορρίπτουν για τα πεπραγμένα του ως κυβέρνηση και όχι με βάση την επιθετική ατζέντα του ως αντιπολίτευση. Και όσο ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει στο προσκήνιο και ταυτίζεται με το «μοντέλο διακυβέρνησης Πολάκη», τόσο αυτή η απόρριψη παγιώνεται και υπερισχύει της όποιας δυσαρέσκειας για την νυν κυβέρνηση.

Πηγή: economico.gr